Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Savjet mladih Grada Karlovca aktivan je partner gradske politike u provođenju Programa za mlade

Jedinstveni su i po tome što prate provedbu programa i predlažu pomake

1/2
Foto: Grad Karlovac
Program će biti gotov do kraja godine, a u izradi sudjeluju i mladi iz okolice grada kako bi se čule i njihove potrebe

Članovi Savjeta mladih Grada Karlovca sudjelovali su na godišnjoj konferenciji Savjeta za mlade Vlade RH koja je okupila 150 osoba iz 65 savjeta iz cijele Hrvatske. Na konferenciji je prezentiran rad karlovačkog Savjeta kao primjer dobre prakse.

Mobilno reciklažno dvorište U tri tjedna obići će okolicu Karlovca

Govoreći na konferenciji na temu mladih kao ključnih dionika u lokalnoj zajednici te partnera Vlade i premijer Andrej Plenković pohvalio je mlade i njihovu angažiranost u toj ranoj fazi života, što govori da je riječ o odgovornim mladim ljudima, koji imaju motiv i želju da nešto promijene, najprije u sredini u kojoj žive.

Jedinstven primjer

Upravo to rade članovi karlovačkog Savjeta mladih koji je u ulozi stalnog partnera Grada i udruga koje rade s mladima kako bi programi rada bili što kvalitetniji. Njihov je glavni zadatak praćenje i evaluacija provedbe Gradskog programa za mlade koji se provodio od 2015. do 2018.

– Izrada evaluacije Gradskog programa za mlade bio je veliki izazov i jedinstven primjer u Hrvatskoj. Stoga smo se najprije educirali i to u specifičnim poljima kako bismo mogli procijeniti kako je program napredovao po raznim segmentima; od programa vezanih za obrazovanje i informiranje mladih te njihovo sudjelovanje u izgradnji civilnog društva, gdje je program najbolje realiziran, do slobodnog vremena, zapošljavanja i stambenog osamostaljivanja, te socijalne politike i zdravlja mladih gdje ima mjesta za pomake. Upravo na temelju te naše evaluacije formirat će se prioriteti pri izradi novog Gradskog programa za mlade koji se radi u sklopu projekta ‘#Karlovac – grad za mlade’, a financira ga Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku – pojasnila je Stella Žaja, predsjednica karlovačkog Savjeta mladih.

Karlovac brine za okoliš Besplatan parking elektro vozilima

Istaknula je partnerski odnos s udrugama, ali i Gradskim vijećem te gradskom politikom jer sudjeluju u donošenju svih odluka vezanih za mlade.

Savjet je jedinstven i jer su se članovi novog Savjeta, prije izbora, predstavili Gradskom vijeću koje je održalo i posebnu sjednicu na temu rada Savjeta.

Napravljeno puno toga

– Grad Karlovac otvara prostor inicijativama mladih kroz razne aktivnosti, rad udruga, a u konačnici i kroz Gradski program za mlade. Mlade ne doživljavamo na deklarativnoj razini, već ih zaista uvažamo i nastojimo uključiti u procese odlučivanja. Ponosan sam što je upravo Karlovac primjer dobre prakse kao spoj lokalne vlasti i entuzijazma mladih ljudi – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

Foto: Grad Karlovac

Ivanec smeće Karlovac Zbog smeća u dvorištu uskoro bi mu mogla stići kazna

Istaknuo je kako je Gradski program za mlade kroz dva programa pokazao kojim putem Karlovac treba ići kako bi upravo mladima osigurao bolji život i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Puno je toga napravljeno, imamo najviše sportskih dvorana rukometnih veličina po glavi stanovnika u Hrvatskoj, već 2012. počeli smo obnavljati vrtiće kako nam se ne bi zatvorili, ulažemo milijun kuna više u sport za mlade, a podržavamo i programe, radionice, sajmove niza udruga mladih – pojasnio je Mandić.

Udruga Carpe Diem priprema novi program u projektu ‘#Karlovac – grad za mlade’ i to u obliku pet radionica. Program za mlade bit će gotov do kraja godine, a u izradi sudjeluju i mladi iz okolice grada kako bi se i njihove potrebe čule. 

Prometni redari kažnjavaju nepropisno parkirana vozila na javnim površinama Grad Karlovac nepunih godinu dana, uz komunalno, ima i prometno redarstvo Prometni redari obuku prošli na Policijskoj akademiji Ove će se godine urediti turistička atrakcija na lijevoj obali Korane Šetate se, a pod nogama vam se ruši most ili se odjednom nađete na dnu