Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Ove će se godine urediti turistička atrakcija na lijevoj obali Korane

Šetate se, a pod nogama vam se ruši most ili se odjednom nađete na dnu

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ovim projektom ujedinjena su tri grada, uz Karlovac, tu su još Ozalj i Ogulin

Zahvaljujući projektu ‘Susret s rijekom’ vrijednim čak 9,2 milijuna kuna, Grad Karlovac ove će godine urediti iznimnu turističku atrakciju na lijevoj obali Korane, vrijednu čak 3,5 milijuna kuna.

Proslava Grgureva na Požeškoj gori Požežani i njihovi gosti uživali u bogatoj slavonskoj trpezi, izvrsnoj kapljici, pjesmi i šetnji vinogradima

Posebno osvjetljenje

– U tijeku je javna nabava za uređenje više od 500 metara duge šetnice s biciklističkom stazom i posebnom ambijentalnom rasvjetom te drugim sadržajima. Prolazit će pokraj iznimno atraktivne Javne ustanove Aquatike, odnosno karlovačkog slatkovodnog akvarija, pa sve do starog, drvenog mosta koji će biti osvijetljen posebnom rasvjetom u sklopu projekta. Kod uređenja šetnice koristit će se najmodernije tehnologije koje omogućavaju i projekcije raznih motiva duž šetnice i biciklističke staze. Tako bi se naši turisti i gosti, ali i sami Karlovčani, u šetnji desnom obalom Korane mogli iznenaditi i pod nogama ugledati iluziju poput mosta koji se urušava, pukotine, slapove ili prošetati se po riječnom dnu. Vidjet ćemo koje će nas iznenađenje dočekati. U svakom slučaju, projektom je predviđeno da šetnica i most budu osvijetljeni, a na svakih 50 metara duž šetnice bit će uređena odmorišta s klupama i koševima te postavljene oznake smeđe signalizacije – objasnila je Marijana Tomičić, pročelnica Odjela za razvoj grada i fondove EU Grada Karlovca.

Projekt “Susret s rijekom” prvi je iz strukturnih fondova koji je osmislila županijska Razvojna agencija Karla prije nekoliko godina i u kojem su ujedinjena tri grada; Karlovac, koji uređuje šetnicu uz Koranu, zatim Ozalj, koji će urediti šetnicu uz rijeku Kupu, te grad Ogulin, koji će do kraja ljeta dobiti novu park-šetnicu uz Đulin ponor na rijeci Dobri u središtu grada. Projekt je vrijedan 9,2 milijuna kuna, od kojih je 7,8 milijuna kuna iz EU.

Razvoj prirodne baštine Bolja budućnost otoka Zlarina uspostavom Hrvatskog centra koralja

Cilj projekta je, ističu u današnjoj Javnoj ustanovi Razvojne agencije, povećati turističku privlačnost zaštićenog područja Natura 2000 uz rijeke Koranu, Kupu i Dobru, ali i podignuti svijest posjetitelja i opće javnosti o vrijednostima zaštićenih prirodnih područja Natura 2000 u Karlovačkoj županiji i važnosti njihova očuvanja. Od projekta će koristi imati svi, od turista, lokalnog stanovništva, subjekata koji se bave turizmom, pa do ribolovaca koji doprinose očuvanju prirode.

Na kupalištu 40.000 ljudi

Slatkovodni akvarij jedinstven je u Hrvatskoj jer tamo posjetitelji mogu vidjeti život rijeke od izvora do ušća sa svim svojim stanovnicima: od biljaka, riba, rakova, školjaka, tako da je šetnica pored Aquatike do starog drvenog mosta odličan nastavak te edukacijske priče. Naime, na tom će potezu biti izgrađen i mobilni interpretacijski centar s multimedijalnim sadržajem na otvorenom prilagođen osobama s invaliditetom gdje će posjetitelji moći vidjeti što se događa na obalama rijeka. Imamo prekrasnu prirodnu baštinu u Karlovcu, čiste i bogate rijeke i sve to želimo promovirati. Ovaj će turistički sadržaj biti atraktivan tijekom cijele godine, a svakako i tijekom ljetnih mjeseci kada Karlovac na Korani ima niz drugih sadržaja – dodala je pročelnica Marijana Tomičić.

Ujedinjuju se turističke zajednice Makarske rivijere, Vrgorca i Imotskog H. Novak Srzić: Načelnik Baške Vode odbija suradnju i svima nam šteti

“Susret s rijekom”odlično će zaokružiti turističku priču u tom dijelu Karlovca gdje je obala Korane iznimno atraktivna, posebno u ljetnim mjesecima kada Foginovo kupalište na lijevoj obali rijeke posjeti u prosjeku oko 40.000 posjetitelja i kupača koji mogu uživati u kupanju, klinci mogu koristiti sadržaje na vodi, poput velikog tobogana, ili uživati u nizu aktivnosti na obali: od igranja šaha, plesa, fitness-treninga. Mogu i vježbati na obližnjem vježbalištu, igrati odbojku u pijesku, trčati ili se osvježiti u kafiću.