Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Ujedinjuju se turističke zajednice Makarske rivijere, Vrgorca i Imotskog

H. Novak Srzić: Načelnik Baške Vode odbija suradnju i svima nam šteti

Foto: Grad Makarska
Suvremeni gost 21. stoljeća osim mora i sunca kupuje doživljaj, kažu iz Makarske

Turistička zajednica Makarske i ostale turističke zajednice Makarske rivijere, Imotskog i Vrgorca ujedinit će se u klaster. Otkrila nam je to Hloverka Novak Srzić, direktorica TZ-a Makarske.
– Makarska rivijera ubuduće će se na turističkom tržištu prezentirati kao cjelina s Biokovom i Zabiokovljem, Imotskim i Vrgorcem koji su naše prirodno zaleđe, a probijanjem tunela Sveti Ilija postali su bliži i dostupniji. Kao cjelina, imamo 30 kilometara šljunčanih plaža na Makarskoj rivijeri, s tim podatkom idemo u svijet, dok u zaleđu imamo ruralni turizam, vile s bazenima, OPG-ove... Ne treba isticati koliko zajednički dobivamo na atraktivnosti – obrazlaže Hloverka Novak Srzić.

Dvorac Pejačević 'demokratski forum modernog tipa' Predstavljen novi vizualni identitet Virovitice - dvorac Pejačević i gradski park

Po modelu Hvara

Turističke zajednice udružit će se po modelu Hvara, što znači kako će ostati samostalni pravni subjekti, ali će se zajednički promovirati. Odvajat će pet posto od boravišne pristojbe za funkcioniranje klastera koji neće imati zaposlenih, ali će ih zajednički predstavljati na turističkom tržištu. Izradit će brošure, snimati reklamne filmove, organizirati zajedničke nastupe na turističkim sajmovima, odnosno činiti sve u svrhu brendiranja destinacije.
Udruživanje turističkih zajednica u skladu je s politikom Ministarstva turizma, o čemu su nedavno u Imotskom, gdje su se sve jedinice lokalne samouprave ujedinile u TZ Imota, govorili ministar turizma Gari Cappelli i direktor TZ Hrvatske Kristjan Staničić. Cappelli je rekao da je udruživanje u skladu s novim Zakonom o turizmu i donosi brojne prednosti.
– Održivost, odgovornost i ljudski kapital ključni su za naš turizam, jednako kao i sustavno dugoročno upravljanje sukladno destinacijskom menadžmentu koji omogućujemo novim zakonskim okvirom – rekao je Cappelli i dodao da se novim zakonom upravljanje destinacijom prebacuje na lokalnu zajednicu.

Nordijsko hodanje TRAKOŠĆAN 2019 Prvi festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije

O prednostima udruživanja, rekao je Cappelli, svjedoči i nagrada za najbolji turistički film koju je dobila Dubrovačka rivijera, a tom je prilikom najavio kako o udruživanju razmišljaju i na području Makarske rivijere. Kristjan Staničić je, nabrajajući benefite zajedničkog nastupa i suradnje, naglasio kako će lakše dolaziti i do financijskih sredstava. 
– Ovakav model suradnje osigurava još bolje promotivne efekte, veću vidljivost te sustavniji razvoj turističke infrastrukture vodeći računa o održivom razvoju – rekao je Staničić. 
Hloverka Novak Srzić napominje kako smo nekada, prije Domovinskog rata, imali brend Makarske rivijere.
 – Uspostavom hrvatske države općine su se odvojile i turističke su zajednice osnivane u svakom našem malom mistu. Dolaskom na mjesto direktorice Turističke zajednice Makarska gurala sam ovaj projekt jačanja suradnje i zajedničkog nastupa, uz svesrdnu podršku direktora TZ-a Splitsko-dalmatinske županije Joška Stelle koji nas je i prošlog tjedna sve okupio u Splitu na kolegiju na kojem smo razgovarali i o ovoj temi – kaže Novak Srzić.
Ugovor o osnivanju klastera će potpisati u roku od mjesec dana. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju i suradnji turističkih zajednica, već za ovu sezonu uskladit će se kalendar ljetnih kulturnih događanja pa se više neće moći dogoditi da istog dana veliki koncert na rivi organiziraju i Makarska i Podgora, nego će se paziti da se najznačajnija događanja ne preklapaju.

Osim toga, do nadolazeće turističke sezone planiraju uložiti dodatne napore i sagraditi i urediti još biciklističkih staza i vidikovaca, cijeli prostor povezati biciklističkim turama jer je cikloturizam jedan od značajnih segmenata ponude na ovom području. Suvremeni gost 21. stoljeća osim mora i sunca kupuje doživljaj, a to im ujedinjena Makarska rivijera s Biokovom i zaleđem iza tunela te očuvanom kulturnom baštinom i prirodnom raznolikošću pruža u izobilju.

Kinezi Kinezi na putovanja troše 300 mlrd. USD, a putovnicu ih ima 6 posto Zbog Vatrenih je buking u Kini skakao i 300 posto

“Štetočinska politika”

– Prednosti ujedinjenja i suradnje su brojne, ali načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić tome se protivi iako se to kosi s proklamiranom politikom ministarstva turizma, izjavama ministra turizma, direktora TZ-a Hrvatske i direktora TZ-a županije. Ta nekooperativnost je nešto potpuno nerazumljivo i neprihvatljivo. Mislim da radi veliku štetu svima nama. Iskreno se nadam da će promijeniti mišljenje i odustati od te loše i štetne odluke i da će nam se pridružiti. Vjerujem da će njegova kći, naša saborska zastupnica Dragica Roščić utjecati na njega da odustane od te štetočinske politike – poručuje Novak Srzić.

Gorski Kotar zeleno srce hrvatske Potpisan Sporazum o suradnji na turističkom brendiranju Gorskog kotara