Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Kinezi na putovanja troše 300 mlrd. USD, a putovnicu ih ima 6 posto

Zbog Vatrenih je buking u Kini skakao i 300 posto

Kinezi
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Kineskim je turistima Hrvatska sa svojim nasljeđem, prirodnim ljepotama i stilom života savršena turistička kombinacija

Hrvatska je prekrasna zemlja, ima sve što kineski turisti žele, u fokus su je dovele Igre prijestolja, kineski reality dijelom sniman u Hrvatskoj i nogometno prvenstvo u Rusiji za vrijeme kojeg su rezervacije za Hrvatsku skočile čak 300 posto.

Suradnja Čakovca i Kineza Čakovec Kinezi od nas žele učiti o nogometu

Kinezi ne žele u turistički prenapučena mjesta, pogotovo ne tamo gdje sve vrvi njihovim sunarodnjacima i Hrvatska je, sa svojim povijesnim nasljeđem, prirodnim ljepotama i stilom života, za njih savršena turistička kombinacija – istaknula je Joanne Chan iz međunarodne tvrtke IPPWORLD, koja se bavi promocijom na kineskom tržištu, na konferenciji o kineskom turističkom tržištu u Zagrebu.

Njezine riječi potvrđuje i ubrzani rast posjeta iz Kine. Lani je Hrvatska već ugostila dvjestotinjak tisuća kineskih turista, a J. Chang vjeruje da bi se broj vrlo brzo mogao i utrostručiti. Ove će godine izvan zemlje putovati 180 milijuna Kineza, a već lani su na putovanja potrošili 300 milijardi dolara. Pritom, svega šest posto Kineza ima putovnicu, a do 2020. taj će dokument imati njih 14 posto i predstoji novi veliki val putovanja iz Kine u inozemstvo.

– S Hrvatskom je najveći problem jezik. Niste vidljivi na kineskim društvenim mrežama, nemate brošure ni web-stranice na kineskom, a ako Kinezi ne mogu čitati, ne mogu ni bukirati. Pritom, čak 66 posto Kineza putuje individualno i sve obavlja preko pametnih telefona – upozorava Chang, koja smatra da Kinezima može biti zanimljiva i Slavonija.

Vatreni u Bjelovaru Predsjednik Gradskog vijeća Bjelovara: 'Koliko je ulaznica prodano za gostovanje vatrenih?'

Broj kineskih putnika prema europskim zemljama raste, inače, godišnje čak 30%, a predrasuda je da žele spavati za 20 i jesti za pet eura. Stotine milijuna ih mjesečno zarađuje više od 3200 dolara i na putovanju traže kvalitetu.

– Putuju cijele godine, mogu amortizirati minuse s europskih tržišta, a prilika su i za agroturizam. Osjetniji rast brojki vezan je uz uvođenje izravnih avionskih veza i pojednostavljenje viznog režima. U 36 zemalja putuju bez viza, u 44 im se vize izdaju na ulasku u zemlju, a za Hrvatsku to već godinama u Kini rješava praktički jedna osoba – upozorava Andreja Gazdek iz tvrtke ProConcept, organizatora konferencija.

Za Srbiju i BiH, u kojima obožavaju lokacije na kojima je sniman film “Valter brani Sarajevo”, ne trebaju im vize i sve je više zainteresiranih. Domaćini, pritom, moraju naučiti dosta sitnica o kineskim gostima, recimo mnogi se ne znaju koristiti vilicom i nožem, žele raspored namještaja u sobi po feng shuiju i sl. Vrijedi se potruditi – po putovanju troše čak 5715 dolara.

Peti Međunarodni kongres povijesnih gradova održat će se u ožujku u Solinu Solin će biti domaćin Beču, Pragu, Korčuli, Dubrovniku, Zagrebu, Alba Iuliji...