Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
ISKRENO S DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA

Robert Poturica svojim radom brendirao je lavandu kao turistički proizvod: „Bilo je trenutaka kada razmišljaš o odustajanju, ali to se prebrodi“

1/3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
„Važno je razgovarati s ljudima koji se bave onime čime se vi želite baviti. Imati svoj OPG nije bajno, ali može se“

OPG Poturica bavi se uzgojem lavande već godinama. Njihovi proizvodi iznenadili su čak i tadašnju premijerku Jadranku Kosor, a osvojili su i mnogobrojne nagrade na festivalima. Kako kaže vlasnik OPG-a Robert Poturica, kroz šalu, za sve su „krivi“ novinari.

- Dok je lavanda bila popularna, svi su o njoj pisali u medijima afirmativno. Da nema bolesti, da nema prirodnih neprijatelja, da nema s njom problema. Rekao bi čovjek – posadiš i to je to. Tako smo se i mi obiteljski krenuli baviti lavandom, pa vidjeli da to ipak nije baš tako – kroz smijeh govori Poturica.

Tvrdi, u početku proizvodnja lavande nije bila zamišljena kao njihov primarni posao.

- Mi smo to htjeli obiteljski, iz nekakvog hobija i tako smo i krenuli. Naravno, nije lako biti OPG-ovac u Hrvatskoj. Stvar je u tome što ti kada si OPG-ovac najmanje se baviš onime što bi zapravo trebao, a to je u našem slučaju rad u polju. Tu su još i administrativne stvari, dobavljači, marketing – sve to ti moraš sam – objašnjava Poturica.

Nije mu uvijek bilo lako, bilo je trenutaka kada je razmišljao o tome da odustane.

- Lavanda lijepo miriše, zaista ima pozitivna svojstva po čovjekov organizam. No, taj dio priče je jedini koji se vidi ako se lavandom ne bavite. Međutim, kad se tom djelatnošću zbilja bavite, onda shvatite koliko tu doista posla ima. Zato dok je nekome asocijacija na lavandu lijepi miris, meni dođe podne pri ulasku u polje – objašnjava kroz šalu Poturica.

Mnogobrojne nagrade na sajmovima

Unatoč svim teškoćama, Robert Poturica kaže kako mu je najljepše nastupati po raznim sajmovima. Na pitanje koliko je nagrada osvojio, kaže, više i ne broji.

- Nisu to neke velike nagrade, ali lijepo je kada za svoj rad i trud dobijete priznanje. Tako su naši proizvodi oduševili i tadašnju premijerku, Jadranku Kosor. U tim trenutcima ono što je teško, zapravo shvatite da se isplati raditi i truditi – objašnjava Poturica i dodaje kako je jedan od najljepših trenutaka vidjeti rezultate svog rada.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

- Kada radite u poljoprivredi, najljepše je vidjeti rezultate. Recimo vidite izoranu zemlju, ili gotov posao koji ste zamislili. Mislim da nema ljepšeg od toga – zaključuje.

U iskrenom razgovoru, Poturica nam je otkrio da kao OPG-ovac moraš biti stručan za poreze.

- Ako nisi dobro informiran, država neće biti milosrdna prema tebi. Bilo je slučajeva kada smo doslovno razmišljali ustati ili odustati. Shvatiš da prihodi nisu baš najbolji, da kada isplatiš plaće radnicima, tebi ne ostaje baš mnogo novaca. No, opet, sjetiš se da si nešto u sve to uložio i da si već mnogo toga prošao, pa nastaviš – iskreno prepričava Poturica.

'Ako žele krenuti – neka krenu'

Na tragu toga što je rekao, Poturica je svim budućim OPG-ovcima iskreno odgovorio da je teško, ali može se.

- Ako doista žele krenuti u taj posao, neka zbilja krenu. Ali prilikom pokretanja OPG-a, neka se ne zavaravaju nekim lažnim računicama. Neka se dobro informiraju kod ljudi koji već rade taj posao i neka skupe iskustva. Naravno da je teško imati svoj OPG, ali sve se može uz dobru organizaciju – tvrdi Poturica.

Sada im je, kaže, mnogo lakše jer su s godinama napredovali. Imaju svoju destileriju, svoje mjesto za sušenje lavande i svoje postrojenje. Javili su se na razne projekte i natječaje, tako da je sada, tvrdi Poturica, drugačija priča.

- Prepoznali su nas i grad i županija, a meni najdraža suradnja je ona s osnovnom školom gdje smo klincima pomogli zasaditi lavandu i nešto ih naučili o tome – prisjetio se Poturica kroz razgovor.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Kako je krenulo, sadit' ćemo banane'

Jedino od čega strahuje klimatske su promjene. Nagla zatopljenja, pa tuče u Zagorju iznenađuju ga, pa tvrdi, na sve treba biti spreman.

- Ja se nadam da takvih naglih promjena neće biti, jer ovo kako je krenulo s klimom, još malo i sadit ćemo banane – kroz smijeh govori Poturica.

Dogovaranje s dobavljačima, suradnicima i cijelo vođenje poslovanja lakše mu je uz A1. Kratko i jasno nam je rekao da kod njih ima sve.

- Sve mobilne usluge, telefonija i to mi je povezano preko A1 i ja sam s njima zadovoljan. Uvijek redovito plaćam svoje račune i nemam primjedbe. Ja ni ne znam za druge operatere, jer jednostavno nisam imao potrebe istraživati dodatno – kaže Poturica.

A1 pomaže hrvatskim poduzetnicima i OPG-ovcima, a uz njihovu Fiskal 1 uslugu na raspolaganju su kompletno blagajničko rješenje prilagođeno potrebama vašeg poslovanja, izbor između godišnje ili mjesečne licence uz mogućnost sezonskog mirovanja, fiskalizacija bez brige i u skladu sa svim zakonskim propisima, te intuitivno i jednostavno sučelje za korištenje uz mogućnost praćenje skladišta i zaliha robe. Pokazao se kao odličan saveznik malim i velikim poduzetnicima, te različitom spektru poslovanja – od maloprodaje do ugostiteljstva, te konačno i OPG-ova. Sve informacije o Fiskal 1 usluzi možete pronaći putem poveznice.

Sadržaj je nastao u suradnji s A1 Hrvatska.