Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Čakovec

Kinezi od nas žele učiti o nogometu

Suradnja Čakovca i Kineza
1/5
Foto: Grad Čakovec
Uspjeh vatrenih na SP-u u Rusiji izazvao je velike simpatije u Kini - rekao je Xiaohaui. Zbog želje da podignu razinu nogometne organizacije, kineska strana je odlučila prekopirati iskustva hrvatskih nogometnih škola

U sklopu radnog sastanka i posjeta Čakovcu gradonačelnik Stjepan Kovač i predstavnik lokalne vlade pokrajine Guanshanhu Wang Xiaohaui potpisali su Memorandum o razvijanju suradnje nogometnih škola. Sporazumom je obuhvaćena mogućnost komunikacije između vodstva i trenera nogometnih škola, dijeljenje iskustava i ideja na koju bi se nadovezala i razmjena kadrova, priopćili su iz gradske uprave.

Prvi par crvenih vjeverica pušten u nastambe u perivoj Zrinskih Vjeverice u Čakovcu Zrinka i Pero novi stanovnici Perivoja Zrinskih

- Ovim sporazumom postavljen je temelj suradnje od koje će obje strane sigurno imati koristi - rekao je Kovač šesteročlanoj kineskoj delegaciji. Čakovec je u hrvatskim okvirima poznat kao grad koji mnogo ulaže u društveni život, a sport u tome prednjači - naglasio je Kovač te dodao da je to grad iz kojeg su potekli mnogi nacionalno i svjetski poznati sportaši.

- Čakovec trenutačno nema predstavnika u najvišem rangu nogometnog natjecanja, no sustavni i stručni rad s mladima koji se provodi u Nogometnoj školi Međimurje Čakovec te velik broj djece i mladih koji je polaze, primjer je ostalim sredinama. Siguran sam da će uskoro i čakovečki nogomet od talenata koji dolaze, doći u prvi plan - završio je čakovečki gradonačelnik te kineskom izaslanstvu poručio da su došli u pravu nogometnu sredinu.

Gosti s Dalekog Istoka izrazili su svoje divljenje Hrvatskom, posebice nogometom.

Foto: Grad Čakovec

- Uspjeh koji je vaša nogometna vrsta postigla na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izazvao je velike simpatije u Kini - rekao je Xiaohaui.

Grad Guiyang s nešto više od pola milijuna stanovnika središte je provincije koja broji 37 milijuna ljudi, ali je i kineski nacionalni nogometni centar. Upravo zbog želje da podignu razinu nogometne organizacije u najmnogoljudnijoj državi svijeta, kineska strana je odlučila prekopirati iskustva hrvatskih nogometnih škola.

Dio delegacije činili su i ravnatelji osnovnih, srednjih i viših škola iz provincije koji su prihvatili prijedlog gradonačelnika Kovača da se suradnja nogometnih škola proširi na suradnju osnovnih škola s mogućnošću razmjene učenika poput one u europskom projektu Erasmus. Sporazumom je otvorena mogućnost suradnje na drugim područjima, posebice u kulturi, a čelni čovjek Čakovca iznio je i mogućnost potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu između Čakovca i  Guiyanga.

Kinesku delegaciju dočekalo je i rukovodstvo Škole nogometa Međimurje Čakovec iza čijih je selekcija jedna odlična sportska godina te će sigurno gostima imati što pokazati.

Znanstveni skup Znanstveni skup Od bribirskih Šubića do čakovečkih Zrinskih