Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Novi, atraktivni sadržaji

U obnovu ide i palača Staroga grada u Čakovcu

Palača staroga grada Čakovec
1/3
Foto: Međimurska županija
Ugovor o izvođenju građevinskih radova vrijednih 2,732.836,80 eura (s PDV-om) sklopljen je s tvrtkom Međimurje graditeljstvo

Muzej nematerijalne baštine – Riznica Međimurja otvorena je prije nešto više od godinu i pol dana, nakon velikog višegodišnjeg projekta tijekom kojeg je rekonstruirana i revitalizirana utvrda Staroga grada, u što je uloženo više od 45 milijuna kuna, a ovih dana potpisani su novi ugovori, ovaj put za sanaciju palače Staroga grada. Ugovor o izvođenju građevinskih radova vrijednih 2,732.836,80 eura (s PDV-om) sklopljen je s tvrtkom Međimurje graditeljstvo nakon provedenog postupka javne nabave. Ugovor je u ime izvođača radova s ravnateljicom Muzeja Međimurja Čakovec Mašom Hrustek Sobočan potpisao predsjednik uprave Goran Knežević.

Zaokružen proces

Ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan istaknula je da se radi o krilima palače koja dosad nisu bila obnavljana. – Od 2008. godine palača se kontinuirano obnavlja te su do 2019. statički sanirana dva krila, jugozapadno i jugoistočno, te glavno i gospodarsko stubište. Nažalost, nakon potresa 2020. godine na palači su uočena veća oštećenja na nosivoj zidnoj konstrukciji, na prvom i drugom katu dvaju sjevernih krila koja nisu bila obuhvaćena prijašnjim radovima – rekla je i dodala da će tim radovima okončati i zaokružiti proces obnove najvrednijeg kulturno-povijesnog spomenika. Radovi se u cijelosti financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu, te bi trebali završiti u lipnju ove godine. Muzej Međimurja Čakovec sljedeće će godine obilježiti 70 godina rada, ima 25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki.

Riznica Međimurja

– Otvorili smo 2021. Riznicu Međimurja, koja je rezultat najvećeg ulaganja u kulturu u protekla tri desetljeća i koju je u samo godinu dana vidjelo više od 20.000 posjetitelja. Novim ulaganjem palača će dobiti i nove sadržaje te time postati još atraktivnija turistima koji posjećuju naš kraj. Osobito mi je drago što će i u realizaciji ovog projekta sudjelovati međimurska pamet i međimurske ruke te vjerujem da će radovi biti izvedeni u rokovima i vrlo kvalitetno. Obnova dvaju krila palače Zrinskih samo je jedan segment u nizu novih ulaganja: razvit ćemo mrežu sadržaja u okviru projekta Ekomuzeja Međimurje malo, čime ćemo dodatno istaknuti blago naše baštine i znatno ojačati turistički potencijal. Intenzivno se u suradnji s konzervatorima pripremamo i za apliciranje projekta revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu, također jednog od spomenika kulture kojem ćemo atraktivnim sadržajem udahnuti novi život – rekao je župan Matija Posavec.

Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je pred realizacijom Potpisan ugovor o projektiranju i građenju centra u Lećevici Za još bolje gospodarenje otpadom Dodatnih 25 milijuna kuna za završetak CGO-a Bikarac Za 28. rujna najavljeno raspisivanje Javnog poziva za obnovljive izvore energije na kućama Međimurci vodeći u energetskoj obnovi javnih zgrada i kuća