Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac nepunih godinu dana, uz komunalno, ima i prometno redarstvo

Prometni redari obuku prošli na Policijskoj akademiji

Prometni redari kažnjavaju nepropisno parkirana vozila na javnim površinama
1/6
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Cilj nam svakako nije kažnjavanje već edukacija građana, povećanje sigurnosti i prometne kulture na ulicama grada, pročelnica Hermina Komanac

Iako komunalno redarstvo pri Odjelu za komunalno gospodarstvo Grada Karlovca postoji niz godina, lani je formiran Odsjek za redarstvo u sklopu kojeg prometni redari vode brigu i o propisnom parkiranju na karlovačkim prometnicama. Broj zaposlenih je s dvije komunalne djelatnice povećan na sedam komunalnih redara od kojih je šest redara osposobljeno za prometne redare.

Draženka Sila-Ljubenko program prevencije ovisnosti grada karlovca Educiraju se i roditelji kako bi prepoznali problem kod svoje djece

Najmodernija oprema

– Komunalni redari u svojoj nadležnosti postupaju po odredbama više od 20 propisa; od Zakona o komunalnom gospodarstvu, Zakona o građevinskoj inspekciji, Zakona o održivom gospodarenju otpadom, Zakona o zaštiti životinja, Zakona o cestama i drugi. Obzirom da od lanjskog srpnja imamo i prometne redare, u njihovoj je nadležnosti kažnjavanje nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila kada ih u nadzoru uoče na pješačkim stazama, prijelazima, autobusnim stajalištima, zelenim površinama, dakle na lokacijama koja nisu označena kao parkirališta. Mogu izdati nalog za premještanje nepropisno parkiranih vozila što od lanjskog listopada za Grad Karlovac obavlja tvrtka Mladost koja ima koncesiju na Pauk službu. Naši prometni redari su, zapravo, dosadašnji komunalni redari koji su prošli posebnu obuku za prometno redarstvo na Policijskoj akademiji u Zagrebu i, kao i policija, postupaju u skladu sa Zakonom o prekršajima – pojasnila je Hermina Komanac, pročelnica karlovačkog Odjela za komunalno gospodarstvo.

Karlovac Prijenos sjednica umjesto na radiju sad će biti na youtube Ušteđenim novcem Karlovac i Županija pomažu starijim građanima

Prometni redari imaju najmoderniju opremu, pa rade s tehnološki visoko sofisticiranim uređajima koji im omogućavaju da prilikom evidentiranja vozila u prekršaju podatke automatski s terena šalju u bazu podataka u ured prometnog redara. Na terenu imaju i prijenosni printer kojim ispisuju obavijest o prekršaju i uplatnicu s iznosom kazne.

Povećanje prometne kulture

Od osnutka prometnog redarstva pa do početka ožujka ove godine odrađena su 894 predmeta od čega je kod 766 vozila intervenirala pauk služba. Najviše je bilo nepropisnog parkiranja na mjestima rezerviranima za invalide i na nogostupu.

– No cilj nam svakako nije kažnjavanje već edukacija građana, povećanje sigurnosti i prometne kulture na ulicama grada. I pomake svakako vidimo, iako je još uvijek dosta slučajeva kada moramo izricati kazne. Građani su svjesni povećanog broja naših redara na ulicama, pa sve češće i sami prijavljuju prekršaje. Uglavnom su vrlo kooperativni, postoje iznimke gdje dolazi i do verbalnih prijetnji. Ubuduće bismo voljeli povećati broj redara, razdvojiti komunalne od prometnih kako bi, posebno komunalni redari, imali više vremena obilaziti i periferna gradska područja – dodaje pročelnica H. Komanac.

U godinu dana rada u Odsjeku je primijećeno da, iako je komunalno redarstvo puno zahtjevnije, ima puno više prekršaja iz domene prometnog redarstva. 

Karlovac: Vojnici pomažu u radovima na sanaciji mosta Velika Jelsa - Hrnetić karlovac Vojnici pomažu u radovima na sanaciji mosta Velika Jelsa - Hrnetić Obnova kapelice Svih svetih trajala je dvije godine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine