Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine

Grad Karlovac i tvrtka Zelenilo investirali milijune u uređenje groblja koja su dio baštine

Obnova kapelice Svih svetih trajala je dvije godine
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Direktor karlovačke gradske tvrtke Zelenilo Tomislav Vukelić kaže da ulažu znatan novac kako bi groblja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom bila što kvalitetnije održavana

Karlovačka groblja vrijedan su dio kulturno-povijesne baštine Karlovca zbog koje je grad postao prepoznatljiv.

Kako bi upravo te znamenitosti i posebnosti istaknuli, gradska tvrtka Zelenilo, koja upravlja grobljima, čini sve kako bi u suradnji s nadležnima uredila sve lokacije posljednjih počivališta sugrađana.

Karlovac Godišnju uštedu od oko 450.000 kuna obje strane daju za pomoć starijim sumještanima Karlovac i Županija sjednice ubuduće, umjesto putem radija, prenose putem Live Streama na YouTubeu

Zaštita konzervatora

– Kako bi groblja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom bila što kvalitetnije održavana iz godine u godinu ulažemo znatan novac, a dokaz tome su brojne investicije na gradskim grobljima. I protekle godine gotovo da nije bilo groblja kojim upravlja tvrtka Zelenilo a da u njega nije investirano. Jedno od većih ulaganja koje smo prije prošlogodišnjeg blagdana Svih svetih na Katoličkom groblju Dubovac realizirali obnova je tamošnje kapele Svih svetih s kraja 19. stoljeća. Inače, Katoličko groblje Dubovac od 2014. godine uvršteno je u ASCE, Udrugu znamenitih groblja Europe, i član je European Cemeteries Route – Rute europskih groblja zbog brojnih grobnica koje imaju posebnu kulturnu vrijednost. I kapelica Svih svetih s mrtvačnicom na groblju Dubovac je pod zaštitom konzervatora, odnosno zaštićeno je kulturno dobro i trebala je obnovu; kako građevinsku, tako i obnovu oslika u unutrašnjosti. Dvije su godine trajali građevinski i opsežni restauratorski radovi – pojasnio je Tomislav Vukelić, direktor karlovačke gradske tvrtke Zelenilo.

Od građevinskih radova izvedena je sanacija temelja i izolacija, sanirano je pročelje, stolarija, postavljeno je novo opločenje kapelice, rasvjeta, ozvučenje i klima-uređaj.

Stručnjaci restauratori obnovili su oslike na stropu kapelice. Investitor je, uz Ministarstvo kulture, bio i Grad Karlovac, koji su u obnovu uložili 1,165 milijuna kuna, od čega je Grad izdvojio 715.260 kuna, a Ministarstvo 450.000 kuna. Građevinski radovi obavljeni su pod budnim okom Konzervatorskog odjela u Karlovcu.

Protekle godine na Katoličkom groblju Dubovac završeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj kompoziciji groba Jordan koja je očišćena i hidrofobizirana. Grob Jordan jedinstven je primjer arhitektonsko-skulpturalne alegorijske figuralne grupe na groblju.

Korana Otkupljuju zemlju za nasip Hrvatske vode trebaju parcele uz Koranu i Mrežnicu

Obavljeni su i građevinski radovi na betonskom opločenju pješačkih staza vrijedni 270.449 kuna.

– Katoličko groblje Dubovac na ruti je turističkih obilazaka sličnih lokacija u Hrvatskoj. Ubuduće, uvjeren sam da će se i druge lokacije gradskih groblja naći na toj ruti; poput Vojnog i Židovskog groblja. Zato ulažemo dodatne napore kako bismo ih uredili – dodao je direktor Tomislav Vukelić.

Uređenje mrtvačnice

Na Židovskom groblju u protekle dvije godine izvedena je sanacija mrtvačnice.

Investicija je bila vrijedna 354.815 kuna, od čega je Ministarstvo kulture sufinanciralo radove s 280.000 kuna. I u ovoj godini planiran je nastavak uređenja te mrtvačnice.

Na groblju Hrnetić sagrađena je odvodnja i pješačka staza, sve u vrijednosti 178.973 kune.

Na Vojnom groblju, pak, nastavljeni su opsežni radovi na sanaciji potpornih zidova tako da je protekle godine saniran jedan potporni zid.

Na groblju Ladvenjak uređeno je novo grobno polje i sagrađena pješačka staza.

Na groblje Cerovac Vukmanićki dovedena je voda i postavljena fontana, a na groblju Jamadol sagrađene su nove grobnice i staza.

Vlado Bogović već gotovo trideset godina održava sat na crkvi Vlado Bogović već 30 godina brine SE o uri i zvonu KARLOVAČKE CRKVE presvetog TROJSTVA Čuvam gradski sat od kvarova, oluja i gromova