Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
sastavni dio života

Istarska županija pri samom vrhu po izdvajanju za kulturu

Istra Poreč
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Župan Valter Flego je na radnom sastanku s ministricom Obuljen Koržinek izrazio zadovoljstvo dobivenim sredstvima od strane Ministarstva kulture za projekte i programe, a koji za 2018. godinu iznose 27 milijuna kuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je radni sastanak u Pazinu, kojem su prisustvovali istarski župan Valter Flego, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, načelnik Cerovlja Emil Daus, te županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, kao i predstavnici kulturnih institucija s područja Pazina.

Zahvalivši ministrici na posjeti, župan Valter Flego je izrazio zadovoljstvo dobivenim sredstvima od strane Ministarstva kulture za projekte i programe, a koji za 2018. godinu iznose 27 milijuna kuna.

"Istarska županija izdvaja 6% proračunskih sredstava za kulturu jer kulturu doživljavamo kao sastavni dio života u Istri. Međutim, puno je još projekata koje želimo realizirati, posebice iz EU fondova za što smo se i do sada pokazali veoma uspješnima", kazao je istarski župan navevši kao primjer kandidaturu Kuće fresaka u Draguću na listu zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a.

Foto: Istarska županija

Ministrica Obuljen Koržinek najavila je obilazak svih županija u narednih šest mjeseci kako bi se vidjelo do sada učinjeno te moglo planirati buduće aktivnosti Ministarstva kulture. Također, ministrica je rekla kako je namjera Ministarstva ubuduće financirati 10-20 velikih projekata na razini države, a ne više sredstva raspršivati na stotinu malih, priopćili su iz Istarske županije.

Govoreći pak o izdvajanjima za kulturu, Istru je navela kao primjer županije koja je na samome vrhu po tom pitanju.

"Istra je afirmirala kulturu kao veliki razvojni potencijal te može biti dobrim primjerom kako se uložena sredstva vraćaju bilo da govorimo o produljenju turističke sezone ili povećanju interesa građanstva", istaknula je ministrica.

Na sastanku je bilo posebno govora o uređenju Državnog arhiva u Pazinu, te o mogućim modelima sufinanciranja, koji su u fazi pripreme.