Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
U Vodnjanu održani 15. Dani mladog maslinova ulja, manifestacija s međunarodnim karakterom

Istarsko maslinovo ulje – protokolarni dar za hrvatsko predsjedanje Unijom

1/3
Foto: Istarska županija
Naše je ulje jedini hrvatski proizvod koji je pet puta zaredom proglašen najboljim na svijetu i dodatno bi promicao našu tradiciju i kvalitetu, istaknuo je istarski župan Fabrizio Radin

Među brojnim i prepoznatljivim gastronomskim manifestacijama u Istri svakako su i Dani mladog maslinova ulja u Vodnjanu. Ove je godine nedavno održano 15. izdanje koje je tijekom tri dana okupilo brojne posjetitelje. Pod šatorom od čak 2000 četvornih metara svoje proizvode i usluge ponudilo je više od sto izlagača, proizvođača maslinovih ulja, drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te poljoprivredne opreme.

Vodnjan uloženo gotovo tri milijuna kuna Otvoren prvi zdravstveni objekt sagrađen u Istri nakon gotovo 30 godina

Namirnica od velike važnosti

Budući da Dani mladog maslinova ulja na jednom mjestu okupljaju kvalitetne maslinare i uljare iz cijele jadranske euroregije, manifestacija ima međunarodni karakter.

Dio programa bio je i cjelodnevni gastronomski show, koji je okupio najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. Pripremljeno je više od 10.000 obroka, koristeći najbolje namirnice i autohtone proizvode, a svaka delicija povezana je s pričom mladih maslinovih ulja s tog područja. Manifestacija je tradicionalno ponudila nezaboravan spoj mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju. Također, posjetitelji su imali priliku nazočiti brojnim stručnim predavanjima te vođenim degustacijama. Samoj svečanosti otvaranja nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović te brojni drugi uzvanici.

Županija svoj Centar kompetencija u turizmu vrijedan 35 milijuna kuna kandidirala na fondove EU Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu preuredit će u moderan Centar

Obraćajući se prisutnima, župan Radin rekao je da je u prošlosti maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavni izvor prihoda.

– I za Istru je maslinovo ulje namirnica od velike važnosti – naš ponos, naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara. Potvrdilo je to i najnovije izdanje renomiranog vodiča Flos Olei, koji nas je peti put zaredom proglasio najkvalitetnijom maslinarskom regijom na svijetu s najvećim brojem uvrštenih maslinara – istaknuo je župan.

Poznati hrvatski proizvod

– Koristim i priliku da kažem da bi upravo maslinovo ulje iz Istre bilo idealan protokolarni poklon tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom sljedeće godine. Naše je ulje jedini hrvatski proizvod koji je pet puta zaredom proglašen najboljim na svijetu, a kao protokolarni poklon na razini državnog vrha dodatno bi promicao našu tradiciju i kvalitetu – zaključio je Radin.

Županija kontinuirano ulaže u razvoj gospodarstva nizom segmenata Već kod osnovaca potiču razmišljanje o tržištu rada i lakšem zapošljavanju

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je da je maslina apsolutno dio naše kulture.

– Uzgoj masline i bavljenje maslinarstvom prati našeg čovjeka posebno ovdje u Istri, od njegovih početaka na ovom prostoru. Masline nas povezuju s cijelim Mediteranom i njegovom tradicijom, a maslina je važan dio našeg identiteta. Neka se nitko ne uvrijedi, ali meni su istarska maslinova ulja ipak najdraža, posebno bjelica. Kad idem u restorane diljem svijeta, onda se svi hvale svojim uljima, a ja im uvijek donesem bočicu našeg domaćeg ulja i nadam se da ćemo i na takav način diljem svijeta proširiti glas o hrvatskom maslinovu ulju – rekla je predsjednica.

Ministrica Vučković pak kazala je kako Ministarstvo poljoprivrede dobro i intenzivno surađuje sa svim gradovima i općinama u Istri.

Tradicionalni prijam čelnika Istarske županije, Grada Pule i PU istarske u povodu Dana policije Istra je sve sigurnija regija; svi oblici kriminala u znatnom su padu

– Nije čudno da se maslinarstvo razvija upravo u ovom kraju, u Istri. Ovaj narod je kao maslina. Ljepota mu dolazi iznutra! U hrvatskoj Vladi uvijek ćete imati podršku – poručila je ministrica poljoprivrede.