Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Županija daje više od pola milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje

Radin: Sjajna prilika svim nezaposlenima poduzetna duha da ostvare svoje ideje

1/2
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija
Projekt predviđa besplatne tečajeve engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, odnosno radionice za nezaposlene osobe koje se namjeravaju zaposliti u sektoru turizma i ugostiteljstva, posebice za konobare i sobare, a ove će se godine provesti radionice u Puli i Labinu

Istarska je županija prošli tjedan objavila novi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za samozapošljavanje, o čemu je bilo govora i na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Županije u Puli. Radi se o jednoj u nizu mjera koje Istarska županija proteklih godina kontinuirano provodi, a sve s ciljem jačanja poduzetništva te posljedično dodatnog razvoja istarskog gospodarstva.

Za ugodnije blagdane Počinje isplata božićnica nezaposlenima

Natječaj do 1. kolovoza 2020.

– Jedna od popularnih mjera, s višestrukim koristima, poticanje je samozapošljavanja. Upravo kako bismo potaknuli dodatni rast zaposlenosti, objavili smo novi javni poziv za poticanje samozapošljavanja, kojim je predviđen rekordan iznos od više od pola milijuna kuna, točnije 550.000 kuna – naglasio je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, koji posebno značajnom smatra činjenicu da su sredstva za navedenu mjeru osigurana iz EU projekta REI II čiji je nositelj Istarska županija, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

– Osobe koje teško dolaze do posla, a imaju poduzetničkog duha, znanja i vještine za realizaciju svoje poslovne ideje, definitivno bi trebale razmisliti o samozapošljavanju. Ovo im je sjajna prilika te ih pozivamo da se jave na poziv – apelirao je župan Radin.

Detaljnije informacije o javnom pozivu iznijela je v.d. pročelnice za gospodarstvo Elena Božac Čujić, čiji je Upravni odjel zadužen za operativno provođenje EU projekta REI II. Prema njezinim riječima, javni poziv bit će otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 1. kolovoza 2020. godine. Prijavitelj može ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 27.600 kuna.

U Vodnjanu održani 15. Dani mladog maslinova ulja, manifestacija s međunarodnim karakterom Istarsko maslinovo ulje – protokolarni dar za hrvatsko predsjedanje Unijom

Potpora je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Također, potporu za samozapošljavanje mogu koristiti sve nezaposlene osobe koje ne trebaju biti prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je dovoljno da ispune propisan obrazac gdje svojim potpisom potvrđuju da su nezaposleni.

Potpora na temelju ovog javnog poziva može se odobriti i osobama koje namjeravaju koristiti potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali pod uvjetom da se neće ostvariti financijska sredstva za iste stavke troškovnika koje će se financirati ovom potporom.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija

Da bi se ostvarila mogućnost za poticaje za samozapošljavanje prije svega potrebno je sastaviti dobar poslovni plan i troškovnik. Popunjenost poslovnog plana, financijska održivost projekta, procjena konkurencije na tržištu i sve ostalo u poslovnom planu se ocjenjuje.

Uz poslovni plan potrebno je sastaviti i troškovnik iz kojeg je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. To su troškovi koji se odnose na registraciju poslovnog subjekta, troškovi nabave opreme, troškovi računovodstvenih usluga, troškovi zakupa poslovnog prostora te troškovi doprinosa i drugo.

– Valja naglasiti i da je, prema projektu, prijaviteljima osigurana stručna pomoć pri pisanju poslovnog plana, a korisnicima mjere i poslovno mentorstvo. Cilj mentoriranja je povećati učinkovitost rada poduzetnika pri ostvarenju poslovnog cilja koji si je zacrtao – kazala je v.d. pročelnice dodajući kako je sve detalje o uvjetima, kao i potrebne obrasce moguće pronaći u tekstu javnog poziva na službenim mrežnim stranicama Istarske županije.

Županija svoj Centar kompetencija u turizmu vrijedan 35 milijuna kuna kandidirala na fondove EU Školu za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu preuredit će u moderan Centar

– Poticaji za samozapošljavanje Istarske županije za otvaranje obrta ili poduzeća nezaposlenim osobama zaista su dobar vjetar u leđa, a da je to doista tako, mogu svjedočiti poduzetnici koju su ostvarili pravo na potporu proteklih godina. Stoga, još jednom apeliramo na nezaposlene osobe da se jave i iskoriste mjeru koja im je na raspolaganju – zaključio je župan Radin.

Sav novac stiže iz EU

Ukupna vrijednost projekta REI II gotovo je dva milijuna kuna te je u stopostotnom iznosu financiran iz fondova EU. Osnovni mu je cilj razvoj politika zapošljavanja na regionalnoj razini sukladno potrebama gospodarstva, socijalno uključivanje ranjivih skupina te suradnja javnog i privatnog sektora u upravljanju ljudskim potencijalima.

Podsjećamo i da projekt predviđa besplatne tečajeve engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, odnosno radionice za nezaposlene osobe koje se namjeravaju zaposliti u sektoru turizma i ugostiteljstva, posebice za konobare/konobarice i sobare/sobarice.

Vodnjan uloženo gotovo tri milijuna kuna Otvoren prvi zdravstveni objekt sagrađen u Istri nakon gotovo 30 godina

Budući da je projektom zadano da se radionice moraju provesti u četiri istarska grada, za ovu godinu planirano je provođenje radionica u Puli i Labinu, dok je za sljedeću godinu planirano provođenje radionica u Umagu i Pazinu.