Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
SJEDNICA SKUPŠTINE

Usvojen proračun Istarske županije za 2020. 'težak' 1,68 milijardi kuna

ilustracija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi nešto više od 462 milijuna kuna ili 27,5 posto ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1,2 milijuna kuna, odnosno 72,5 posto

Proračun Istarske županije za 2020. godinu s Projekcijama za 2021. i 2022. 'težak' 1,68 milijardi kuna usvojen je u petak na sjednici Skupštine Istarske županije. 

Prihvaćen dubrovački proračun za iduću godinu vrijedan 769,8 milijuna kuna "Proračun za 2020. gotovo dvostruko veći nego prije dvije godine"

Proračun objedinjuje planove proračunskih korisnika s planom koji provode upravna tijela Istarske županije.

Od planiranog iznosa, dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi nešto više od 462 milijuna kuna ili 27,5 posto ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1,2 milijuna kuna, odnosno 72,5 posto. 

Kako se čulo na sjednici, ukupne investicije u idućem trogodišnjem razdoblju iznose 596 milijuna kuna od čega po područjima iz Plana razvojnih programa za zdravstvo se izdvaja 301 milijun kuna, za navodnjavanje 112 milijuna kuna, za obrazovanje 132 milijuna kuna, za socijalnu skrb 16,2 milijuna kuna te za ostale investicije 33 milijuna kuna. 

Prije samog izglasavanja Proračuna, obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin osvrnuo se na pristigle amandmane, koje je potom predložio Skupštini. Pristiglo je 14 amandmana vijećnika, odnosno klubova vijećnika, od kojih je pet prihvaćeno, pet djelomično prihvaćeno, a četiri nije prihvaćeno.

Usvojen proračun za 2020. Očekuje se daljnji rast plaća, što će putem poreza donijeti i više novca u proračun

"Pokušali smo uzeti u obzir sve razumne amandmane te ih ugraditi u Proračun za 2020. godinu koji je realan i ostvariv. Iduće godine nas očekuje veliki broj investicija i aktivnosti koji će se financirati iz raznih izvora. Iduća godina bit će zahtjevna i, siguran sam, uspješna," naglasio Radin. 

Među prihvaćenim amandmanima između ostalog je izdvajanje 50 tisuća kuna za tiskanje knjiga mons. Bože Milanovića budući da se u 2020. godini obilježava 130. godišnjica njegovog rođenja i 40. godišnjica smrti, 250 tisuća kuna za reviziju projekta Dom za starije osobe Alfredo Štiglić iz 2015. kako bi se dobio korigiran projekt u skladu s važećom zakonskom regulativom. Također, djelomično je prihvaćeno sufinanciranje pokretanja studija medicine na Sveučilištu Juraj Dobrile u Puli, u iznosu od 300 tisuća kuna, za razdoblje od tri mjeseca.

Garešnica Usvojen proračun, poticaji za poduzetnike, demografiju...