Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Prihvaćen dubrovački proračun za iduću godinu vrijedan 769,8 milijuna kuna

"Proračun za 2020. gotovo dvostruko veći nego prije dvije godine"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Lani sam predstavio proračun za 2019. godinu i sve su stavke ili ostvarene ili je njihovo ostvarenje u tijeku, istaknuo je gradonačelnik Mato Franković

Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu od 769,8 milijuna kuna prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća navečer nakon višesatne rasprave.

Mato Franković Potpisan ugovor Za vodoopskrbu naselja Zaton i Orašac gotovo 28 milijuna kuna

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskoga financijskog dokumenta za 2020. godinu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković proračun je opisao rečenicom: "Grad vas prati od kolijevke do groba."

Posebno je istaknuo 74 milijuna za novu prometnu infrastrukturu, 40 milijuna kuna za uređenje Lapadske obale, 37 milijuna kuna za školstvo, 33 milijuna za projekt prometnice od Mosta dr. Franje Tuđmana prema Pobrežju, 16 milijuna za Groblje Dubac, tri milijuna za azil za životinje, dva za sufinanciranje stambenih kredita za mlade te milijun kuna za Dom umirovljenika kod dubrovačke bolnice.

- Lani sam predstavio proračun za 2019. godinu i sve su stavke ili ostvarene ili je njihovo ostvarenje u tijeku - istaknuo je Franković i dodao da je ovo gotovo dvostruko veći proračun u odnosu prema proračunu prije dvije godine, kad je bio 432 milijuna kuna.

sjećanje na domovinski rat Dubrovnik obilježava Dan branitelja i obljetnicu obrane grada

Napomenuo je kako do 2017. godine iz fondova EU Grad Dubrovnik nije iskoristio nijedan euro, a 2020. godine cilj je dostići 1,2 milijarde kuna za trogodišnje razdoblje. Predloženi amandmani oporbenih vijećnika odbijeni su zbog tehničkih nedorečenosti, a gradski vijećnik HNS-a Miho Obradović nazvao je Frankovića "umjetnikom nevidljivih stvari".

- Ovo vam je četvrti proračun, za 400 milijuna kuna veći nego kad ste preuzeli gradsku upravu, ali ne vidim da se toliko poboljšao život naših sugrađana. Čak 95 posto su vam inicijalna sredstva, a većina projekata je naslijeđena. Puno para, ali malo muzike. Umjetnik ste nevidljivih stvari. Ono što se vidi je zapošljavanje u gradskoj upravi - rekao je Obradović.

Proračun Grada Dubrovnika za 2020. godinu prihvaćen je većinom glasova, a prije njega prihvaćen je i peti, tehnički rebalans proračuna za 2019. godinu.