Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Objavljen Proračun Istarske županije 2020. - Vodič za građane

Precizan uvid u županijske financije – na zdravstvo i obrazovanje ide najviše novca

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Na 30 stranica mogu se tako pronaći sažete informacije o samome proračunu Istarske županije

Istarska županija je, šestu godinu zaredom, objavila vodič za građane o Proračunu za 2020. godinu, a dostupan je u digitalnom obliku na županijskim službenim mrežnim stranicama.

Predstavljanjem knjige ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’ kineska se kultura približava Istrijanima Kinu i Istru vežu višegodišnje prijateljstvo i suradnja

Dodjela 20 novih stipendija

Proračunski vodič na jednostavan, pregledan i dostupan način, građanima i svim zainteresiranima omogućuje upoznavanje sa stanjem financija Istarske županije, kao i ključnim projektima koji se financiraju iz proračuna. Na 30 stranica je tako moguće pronaći sažete informacije o samome proračunu Istarske županije, koji u svome integralnom obliku obuhvaća i 74 proračunskih korisnika, uključujući i 10 vijeća nacionalnih manjina. U uvodnome dijelu zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin osvrnuo se, između ostalog, na najznačajniju ovogodišnju promjenu, odnosno na preuzimanje poslova Državne uprave te na reorganizaciju upravnih tijela.

Također, župan navodi da ukupne investicije u predstojećem trogodišnjem razdoblju iznose 596,866.724,05 kuna, od čega se po područjima iz Plana razvojnih programa za zdravstvo izdvaja 301,455.000 kuna, za navodnjavanje 112,789.739,50 kuna, za obrazovanje 132,656.410 kuna, za socijalnu skrb 16,260.000 kuna i ostalo 33,705.574,55 kuna.

Vijećnici Skupštine Istarske županije bili u studijskom posjetu lokacijama uspješnih projekata EU u Istri Posjetili Pulu gdje se gradi bolnica, studentski dom, Svetvinčenat u kojem se uređuju kašteli...

Proračun za 2020. godinu u prvom je redu orijentiran na nastavak velikih višegodišnjih investicija, kao i na početak novih projekata, o kojima je, također, moguće saznati više u Vodiču. Naime, dio „Ključni programi, projekti i aktivnosti koji se financiraju iz proračuna” obuhvaća presjek 14 županijskih projekata i programa s područja zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, projekata EU i kulture. Od novih projekata treba izdvojiti početak gradnje Medicinske škole Pula, kao i rekonstrukciju Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje. Tu je i novost u obliku dodjele 20 stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji, za što Županija izdvaja 440 tisuća kuna.

Kuća kaštela gotova 2021.

Na području kulture ističe se rekonstrukcija stare mljekare u Momjanu, koja će postati Kuća kaštela. U suradnji s Gradom Buje osigurana su sredstva s pomoću kojih će ova zgrada postati središte znanstvenog, kulturnog i turističkog umrežavanja istarskih kaštela s ciljem valorizacije spomenika, edukacije lokalnog stanovništva, kao i turističke promocije.

U povodu 160. godišnjice rođenja u županiji predstavljena monografija ‘Matko Brajša Rašan’ Skupljajući materijale za knjigu, autori otkrili nekoliko dosad nepoznatih kompozicija

Namjera projekta je osigurati uvjete za održivi razvoj lokalnog područja na dobrobit stanovništva čuvanjem običaja i materijalne kulture. Projekt bi trebao biti okončan 2021. godine.

I ovogodišnja objava Vodiča za građane potvrda je transparentnosti rada županijske uprave, što prepoznaju i analize Instituta za javne financije Istarska 
županija.