Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Predstavljanjem knjige ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’ kineska se kultura približava Istrijanima

Kinu i Istru vežu višegodišnje prijateljstvo i suradnja

1/5
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Priče Xi Jinpinga konkretne su i živopisne, a iz njih isijava „kineska mudrost“ i „kineska snaga“

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula predstavljena je knjiga ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’. Predstavljanju su nazočili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, veleposlanica Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Njezina Ekselencija gđa. Xu Erwen, direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić i, u ime domaćina, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović.

Vijećnici Skupštine Istarske županije bili u studijskom posjetu lokacijama uspješnih projekata EU u Istri Posjetili Pulu gdje se gradi bolnica, studentski dom, Svetvinčenat u kojem se uređuju kašteli...

Prijateljski odnosi od 2005.

Župan Radin je rekao, pak, da je 2019. godina bila kineska godina kulture i turizma i jedan od ključnih projekata međunarodne suradnje u Republici Hrvatskoj. Podsjetio je i da Istru i Kinu vezuje višegodišnje prijateljstvo i suradnja. Naime, Istarska županija i kineska pokrajina Zhejiang su uspostavile prijateljske odnose 2005. godine, a iduće godine potpisale su Sporazum o suradnji.

– Uspostavljanje i nastavljanje već postojećih odnosa partnerskih institucija u području kulture i turizma te zajednički projekti između Hrvatske i Kine od ključne su važnosti – zaključio je župan Radin.

Gradonačelnik Miletić zaželio je dobrodošlicu kineskoj veleposlanici te spomenuo bogatu suradnju između Grada Pule i NR Kine prisjetivši se 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i Hrvatske što je obilježeno prigodnim kulturnim programom i spektakularnim vatrometom u pulskoj Areni 2017. godine.

Besplatno Tečaj talijanskog jezika za dvjestotinjak djelatnika OB Pula

– Grad Pula i Grad Ningbo potpisali su Povelju o suradnji i prijateljstvu. Također, potpisali smo i sporazum o suradnji s tehnološkom kompanijom Huawei kako bismo došli do pametnih rješenja za naše građane. Danas mi je izuzetno drago što možemo ovom knjigom približiti dio kineske kulture našim građanima. U subotu se obilježava Kineska nova godina te želim našim gostima, osim ugodnog boravka u našem gradu, i sve najbolje u novoj godini – kazao je gradonačelnik Miletić.

Veleposlanica Erwen naglasila je da je prethodna hrvatsko-kineska godina kulture i turizma nastavak uspješne bilateralne suradnje u području kulture i umjetnosti kojim bi se uspostavila suradnja s azijskim gradovima kulture i time proširio pristup sudjelovanja u kulturi, razmjena iskustava te povećala međunarodna vidljivost i na drugim područjima, posebice turizmu.

O samoj knjizi pod nazivom ‘Xi Jinping pripovijeda kineski san’ kineskog političara koji se trenutačno nalazi na mjestu najvišeg vođe Narodne Republike Kine govorila je direktorica Hrvatske sveučilišne naklade d.o.o Anita Šikić, naglasivši da je knjiga doprinos suradnji te potvrda da je pisana riječ o sličnim temeljima i kompatibilnim vrijednostima na kojima počivaju naše zemlje, kako u politici tako i u znanosti i kulturi.

Održan tradicionalni prijam Istarske županije i Grada Pule Radin: Gradimo bolnice, škole, domove za starije, to je pravi primjer socijalnog društva

Iznimna pripovjedačka vještina

Kao „prvi pripovjedač“ kineskih priča, Xi Jinping pripovijeda priče bogate konotacijama i pokazuje iznimnu pripovjedačku vještinu. Poslije svake priče slijedi komentar koji služi da bi se obogatila priča te da bi se pridodali detalji i podroban opis ljudi i događaja.

Komentar nas također vraća u izvorni kontekst u kojem se govor zbivao te se donose pojedinosti o tome kad je i komu Xi Jinping pripovijedao, tako da čitatelj priču može razumjeti unutar konteksta i uvidjeti kakva je njezina pozadina. Time se stječe obuhvatniji uvid i dublje razumijevanje knjige.

Priče Xi Jinpinga konkretne su i živopisne, a iz njih isijava „kineska mudrost“ i „kineska snaga“.