Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Intervju s gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš

I 2023. godina bit će obilježena investicijama, projektima i razvojem Novske

Marija Kušmiš
Foto: Novska
Gradonačelnica: Koristeći bespovratna sredstva fondova EU ili nacionalnih izvora nastojali smo kroz projekte obuhvatiti područje cijeloga grada te tako doprinijeti ravnomjernom razvoju svih naših naselja

Gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, izabrana na izborima u lipnju, zaključuje svoju prvu fiskalnu godinu na čelu grada.

Kako ocjenjujete godinu na odlasku, jesu li se u Novskoj ispunili neki zadani planovi?

Još jedna izazovna i vrlo neizvjesna godina je iza nas, no i godina u kojoj ponovno obaramo rekord u realizaciji proračuna Grada Novske s više od 83 milijuna kuna. Iako uvijek težimo boljem, moram izraziti zadovoljstvo svime što smo postigli. Završavamo velike infrastrukturne projekte, Aglomeraciju i hotel Knopp. Novska je početkom 2022. dobila svoj prvi učenički dom, u kojem boravi 50 učenika, tehničara za razvoj videoigara, a koji su se u Novsku doselili iz svih krajeva Hrvatske, zatim Dnevni centar za starije osobe te STEM laboratorij kako bi djeca mogla stjecati nove vještine i znanja. Koristeći bespovratna sredstva fondova EU ili nacionalnih izvora, nastojali smo projektima obuhvatiti područje cijeloga grada te tako pridonijeti ravnomjernom razvoju svih naših naselja. Poduzetnička zona Zapad je popunjena, dok je Poduzetnička zona Novska od ove godine bogatija za nove stanare. Odlukom Vlade Republike Hrvatske na posljednjoj sjednici omogućene su veće potpore za ulaganja poduzetnika na području grada Novske i Sisačko-moslavačke županije i to 60% za velike, 70% za srednje te 75% za mikro i male poduzetnike. Posljednjih nekoliko godina Novska je bila najveće gradilište na području županije, ako izostavimo područje Siska i Banovine koje je pogođeno potresom, a tako nastavljamo i u 2023. godini.

Što Novljanke i Novljane očekuje u 2023. godini, što sve donosi gradski proračun za iduću godinu?

Briga o najranjivijim skupinama jedan je od prioriteta, stoga smo za starije sugrađane i u sljedećoj godini osigurali nekoliko mjera i projekata pomoći. Povećali smo mjesečnu naknadu za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 1600 kn te će ona od 1. siječnja 2023. iznositi 200 kn umjesto dosadašnjih 100 kn. Nakon uspješno provedene prve dvije faze programa Zaželi, projekt Želim raditi, želim pomoći – faza III. kreće početkom 2023. godine. Kroz projekt će se zaposliti 30 žena s područja Novske koje će se brinuti za 180 korisnika starije životne dobi u nepovoljnom položaju te im pružati uslugu potpore i podrške. Nakon otvorenja Dnevnog centra za starije osobe u Novskoj u suradnji s Domom za starije osobe Sisak te uspostavom rada, počeli smo s dugoočekivanom uslugom dostave toplog obroka na kućnu adresu naših starijih sugrađana. S obzirom na velik interes i potrebu za cjelodnevnim smještajem te adekvatnijom skrbi za starije i nemoćne osobe, nastavljamo s projektiranjem doma za starije. Novska je Grad prijatelj djece i nositelj statusa Grad za mlade te u suradnji s organizacijama civilnog društva i ustanovama nastavljamo provoditi projekte i aktivnosti usmjerene upravo djeci i mladima. Nastavljamo razvijati gaming industriju jer je upravo ona pokretač brojnih događaja i aktivnosti u gradu, od stanogradnje i dolazaka mladih u Novsku, novih programa obrazovanja, do poticanja poduzetništva i otvaranja startupova. Trenutno ih je 70, a ovoga ljeta pokrenut je i prvi gaming kamp za djecu u dobi od 10 do 15 godina te je ishođena građevinska dozvola za gaming centar koji će se nalaziti u Poduzetničkoj zoni Novska i prostirati se na 9 hektara. Gaming centar obuhvaća E-sport arenu, fakultet, studentski i učenički dom s pratećim sportskim sadržajima te poduzetnički akcelerator.

Iako smo prije nekoliko godina otvorili čak dvije izdvojene jedinice Dječjeg vrtića Radost, potrebe za gradnjom novog vrtića i dalje ima. Kako bismo izbjegli liste čekanja te svoj djeci osigurali smještaj u vrtiću, sljedeće godine gradimo novi za dodatnih 6 skupina. Također, ulažemo u škole te učenički dom, a slijedi nam projekt proširenja Područne škole u Bročicama. Tako će se postojeća područna škola povećati na kapacitet za 8 razreda osnovne škole u sklopu koje će se sagraditi i sportska dvorana. Posebnu pozornost pridajemo poduzetnicima i obrtnicima jer upravo razvoj gospodarstva jamči nova radna mjesta, što je ujedno jedna od najboljih demografskih mjera. Drvna industrija nositelj je novljanskoga gospodarstva. Prisutna je tekstilna, građevinska i metalna, no posljednjih godina Novska je postala i središte gaming industrije. Novska je jedini grad koji uz mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kroz Program poticanja malog i srednjeg poduzetništva dodatnim financijskim sredstvima potiče samozapošljavanje. Od 2018. godine pratimo stalan porast broja obrta i startupova. Razvojne agencije NORA i SIMORA produžene su ruke Grada kada je riječ o podršci poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovcima i udrugama, bilo savjetodavno bilo u pripremi i provedbi projekata.

Koji su projekti glavni za 2023. godinu i na čemu će se najviše raditi?

Nastavljamo s projektom Aglomeracije Novska, koji je u svojim završnim fazama. U tijeku su prespajanje postojeće infrastrukture na novoizgrađenu vodovodnu mrežu te gradnja pročišćivača. Također, nastavljamo s velikim projektom rekonstrukcije hotela Knopp, koji je godinama bio ruševina u centru grada. Obnavljamo ga i stavljamo u funkciju, što će također rezultirati novim radnim mjestima u gradu. Očekuje nas pokretanje projekta Centra za cjeloživotno učenje, ulaganje i obnova prometne infrastrukture, cesta, staza, ali i ostale komunalne infrastrukturu. U planu je modernizacija sustava javne rasvjete na području cijelog grada i svih prigradskih naselja, što ne samo da će povećati sigurnost u prometu već i smanjiti potrošnju električne energije. Uz nastavak svih navedenih projekata, slijedi nam gradnja zgrade Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje, čiji je početak planiran za proljeće 2023., te POS stanova. Također, u tijeku je i projektiranje kampa i adrenalinskog parka u blizini Novljanskog jezera kako bismo novom turističkom infrastrukturom pridonijeli razvoju ruralnog turizma i Novsku učinili još atraktivnijom Novljanima, ali i svim posjetiteljima. Vjerujem da će i sljedeća godina biti obilježena investicijama, projektima i razvojem Novske.