Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Inin ekološki Pilot-projekt

I građani Koprivnice sada mogu reciklirati otpadno jestivo ulje

INA
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL/Ilustracija
Svoje otpadno jestivo ulje mogu ostaviti na Ininom maloprodajnom mjestu u Kolodvorskoj ulici 33

Od ponedjeljka 16. listopada otpadno jestivo ulje reciklirati se može i na Ini, a Udruga za održivi razvoj Hrvatske aktivno je podržala javno predstavljanje ovog Ininog hvalevrijednog projekt koji će doprinijeti očuvanju našeg okoliša.

Ina je svojim kupcima ponudila novu 'zelenu' uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja. Pilot-projekt pokrenut je na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj. Svi oni koji već recikliraju otpadno jestivo ulje ili će to tek početi mogu doći po svoj besplatni Ina lijevak na jednu od odabranih lokacija i tako si olakšati prikupljanje ulja u vlastitim kućanstvima.

Iz gradske uprave kažu da im je zadovoljstvo da je takva mogućnost na raspolaganju i građanima Koprivnice koji svoje otpadno jestivo ulje sada mogu ostaviti na Ininom maloprodajnom mjestu u Kolodvorskoj ulici 33.

- Otpadnom jestivom ulju nikako ne bi smjelo biti mjesto u odvodu. Ono je vrijedna sirovina i reciklirano se može koristiti u proizvodnji biodizela te drugih korisnih proizvoda. S druge strane, iako je biorazgradivo, veće količine otpadnog jestivog ulja u prirodi ozbiljno mogu ugroziti biljni i životinjski svijet - napominju.

Inače u Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku. Iz gradske uprave pozivaju da se građani priključe očuvanju okoliša kroz održivi razvoj i recikliraju jestivo otpadno ulje.