Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Projekt “Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja”

I ove godine odobren 31 pomoćnik u nastavi u pet kutinskih osnovnih škola

Foto: Grad Kutina
Nastavlja se financiranje pomoćnika u nastavi na kutinskom području, koje kontinuirano traje od 2015. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je odluku o financiranju za projekt “Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja”, koji je sada u fazi potpisivanja ugovora. Projektom je odobreno 1,404.355,80 kn, od čega su 90 posto bespovratna sredstva, a 10 posto sredstva prijavitelja, tj. Grada Kutine.

Socijalna uključenost

– Riječ je o projektu koji će povećati socijalnu uključenost i integraciju te osigurati uvjete za poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje za 31 učenika s teškoćama u razvoju pružanjem potpore 31 pomoćnika u nastavi u pet osnovnih škola grada Kutine. Projekt pridonosi rješavanju problema sustavnim uključivanjem djece s teškoćama u razvoju u redovite programe osnovnoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova te  će pridonijeti izgradnji dugoročnih kapaciteta škola u Kutini, kao odgovora na njihove potrebe u budućnosti – ističe dipl. iur. Željko Tomičić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo.

Time se nastavlja financiranje pomoćnika u nastavi na kutinskom području, koje kontinuirano traje od 2015. godine, s tim da se broj pomoćnika povećava. Dosadašnji realizirani projekti su “Učenje bez granica” za što je u školskoj godini 2015./2016. dobiveno 630.250 kuna za financiranje rada 15 pomoćnika u nastavi za 15 učenika s teškoćama u razvoju.

Sljedeću školsku godinu financiran je, u sklopu projekta “Učimo zajedno”, rad 21 pomoćnika u nastavi za 22 učenika s teškoćama u razvoju, za što je dobiveno 92 posto bespovratnih sredstava od ukupno utrošenih 790.686 kuna. Nakon toga je u Kutini realiziran četverogodišnji projekt “Učimo zajedno II.” u vrijednosti od 4,892.594,40 kn, od kojih su bespovratna sredstva bila 92 posto.

– Projekt “Učimo zajedno II” trajao je četiri godine te se u sklopu njega financirala plaća za 31 pomoćnika u nastavi tijekom trajanja cijelog projekta. Trideset i jedan učenik s teškoćama u razvoju imao je svog pomoćnika u nastavi koji mu je uvelike pomagao u učenju i  svladavanju gradiva te funkcioniranju unutar odgojno-obrazovne ustanove – objašnjava pročelnik Tomičić.

Kreativne radionice

U svim dosadašnjim realiziranim projektima održavale su se kreativne radionice senzibilizacije na kojima su sudjelovali učenici i njihovi pomoćnici koji su uključeni u projekt.

– Odlučili smo se na kreativan pristup za informiranje građana o važnosti senzibilizacije društva za potrebe djece i učenika s teškoćama u razvoju. Pomoćnici u nastavi glavni su akteri koji pružaju učenicima individualan rad u učenju te posreduju u uspostavljanju interakcije između učenika – dodaje pročelnik Tomičić, koji ističe kako su projekti realizirani uz potporu Razvojne agencije Mrav.