Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dan strukovnog obrazovanja

Tržište vapi za njima, a škola nije upisala niti jednog učenika za ova zanimanja

Dan strukovnog obrazovanja Karlovac
1/8
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
U sklopu Dana strukovnog obrazovanja, gostima su u učionicama škole pokazali što sve uče njihovi đaci; od oslikavanje zidova, kaciga, tijela, noktiju, stiliziranja brada i brkova, kozmetičkih tretmana, do pekarskih vještina, fotografiranja, postavljanja pločica i ostalih zanata

- Dan strukovnog obrazovanja organizirali smo kako bismo osnovce, te njihove roditelje, zainteresirali za nastavak obrazovanja u strukovnim programima. Naši učenici, odmah po završetku obrazovanja nalaze posao; u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Iako su zanimanja za koja obrazujemo školarce deficitarna, imamo poteškoća s upisima u neke programe. Zbog toga, ali i zbog činjenice što društvo danas manje cijeni vrijednosti strukovnog obrazovanja i manualnog rada, mi na ovaj način želimo poticati promjene - kazala nam je Ivana Barić, psiholog karlovačke Mješovito industrijsko - obrtničke škole.

U sklopu Dana strukovnog obrazovanja, gostima su u učionicama škole pokazali što sve uče njihovi đaci; od oslikavanje zidova, kaciga, tijela, noktiju, stiliziranja brada i brkova, kozmetičkih tretmana, do pekarskih vještina, fotografiranja, postavljanja pločica i ostalih zanata.

Iako tržište vapi za njima, škola ove godine nije upisala zidare i pekare, dok su zanimljiviji programi za frizere, kozmetičare, fotografe, građevinarce.

- Keramičari, monteri, frizeri bili su na praksi u Frankfurtu i pokazali su se odličnim radnicima, tako da su dobili i poslovne ponude nakon završetka školovanja. Nije problem niti zaposliti se u Karlovcu, jer obrtnik kod kojeg se učenik pokaže dobrim, želi ga zaposliti - dodaje Ivana Barić.