Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
UPU LUKE NOVALJA

Ima li Novalja snage za iskorak u novo poglavlje turizma?

Novalja
Foto: PR foto
Gradonačelnik Ante Dabo naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za sve žitelje i da se njegovom rješavanju ne bi smjelo pristupati s političke osnove, pogotovo ne one opozicijske, već bi trebalo prepoznati značaj zajedničkih ciljeva i razvoja

U prepunoj dvorani novaljskog hotela Liburnija, održana je javna tribina na kojoj je predstavljan UPU Luke Novalja, a sve uoči referenduma koji će se tim povodom održati 20. studenog, piše Poslovni.hr.

Izložen je konačni prijedlog UPU Luke Novalja, iz kojeg je vidljivo da ovaj projekt predstavlja određeni kompromis življenja i turizma, odnosno sadrži komunalne vezove za domaće stanovništvo, vezove za ribarske brodove, zatim za katamaran, komercijalni prihvat brodova, pa tako i dva manja kruzera do 60 metara te oko tri stotine vezova za nautičare.

Gradonačelnik Ante Dabo istaknuo je da bi njegova realizacija predstavljala iskorak za Novalju i njenu turističku ponudu, ali donijela i kvalitetniji način života domaćem stanovništvu. Razvojem više vidova turizma, pa tako nautičkog, uspostavili bi balans između sadašnjeg stanja i određene monokulture turizma, a to je party turizam koji je dominantan i koji sigurno nije i ne smije biti jedino što Novalja nudi svojim gostima.

Gradonačelnik Ante Dabo naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za sve žitelje i da se njegovom rješavanju ne bi smjelo pristupati s političke osnove, pogotovo ne one opozicijske, već bi trebalo prepoznati značaj zajedničkih ciljeva i razvoja.

Ovo je četvrto predstavljanje projekta, koji je do sada prošao određene promjene želeći što više zadovoljiti kriterije građana, tradicionalno vezanih za more, ribarstvo i pomorstvo, ali i oblikovati nove aspekte nautičkog turizma koji bi mogao znatno ojačati destinaciju u turističkom smislu, doprinijeti kvaliteti ponude te dovesti nove goste koji su sada zbog nemogućnosti luke, odnosno sigurnog veza i nepostojanja marine uglavnom zaobilazili Novalju. Upravo to predstavljalo je određeni nedostatak u dosadašnjoj turističkoj ponudi te je prema Strategiji razvoja turizma definiran razvoj usmjeren na mozaičnu turističku ponudu, u koju je svakako zacrtan i nautički turizam, posljednjih godina najbrže rastući vid turizma kako na našoj obali tako i u svijetu.

Na tribini se nametnulo i pitanje ima li Novalja snage za iskorak u novo poglavlje turizma. Među prisutnima bilo je i onih koji smatraju da bi marinu trebalo odvojiti od luke i pozicionirati negdje drugdje, a pitanje koncesije i budućeg koncesionara također predstavlja razlog više za zabrinutost. Gradonačelnik je sa svojim suradnicima, Dr. Nevenom Škuncom i Vesnom Šonje Allena, predsjednicom Gradskog vijeća, koji su također na tribini izlagali o projektu UPU Luke Novalja, pojasnio da je Grad Novalja vlasnik projekta, a UPU dovoljno zaštićen i da se kroz njega prvenstveno vodi računa o interesu grada i građana te da se donesene odluke o gabaritima Luke Novalja nipošto ne smiju mijenjati bez novog referenduma, što znači da građani o svemu donose odluke i za sve moraju dati svoju suglasnost. Javna tribina prošla je u živoj i vrlo konstruktivnoj atmosferi, a preko dvjesto pedeset sudionika pokazalo je da im je itekako stalo do ove teme i novog UPU Luke, što se ujedno reflektira na budućnost Novalje, njenu turistički ponudu kao i daljnji razvoj.

Ovo je prvi referendum koji se od početka hrvatske državnosti održava u Novalji i zasigurno kao takav ima povijesni značaj, a građani će odlučiti hoće li na referendumu prihvatiti prijedlog UPU Luke Novalja.