Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
Grad Imotski velikim koracima grabi prema naprijed u zdravstvenoj skrbi svojih stanovnika

Imotska radiologija opremljena je najsuvremenijim uređajima

Foto: Imotski
Sve usluge radiologije Imoćani mogu dobiti u svom gradu, a u Imotski na pretrage pacijenti dolaze i iz drugih sredina

Radiologija u Imotskom Domu zdravlja opremljena je suvremenim digitalnim uređajima, koje bi poželjeti mogle i mnoge ustanove u većim centrima. Osoblje je ekipirano u dva tima pa usluge građanima pružaju tijekom cijelog dana.

– Imamo novi RTG uređaj, mamograf, ultrazvuk i ortopan, znači snimamo i zube pa nema potrebe to obavljati privatno. Radimo u dvije smjene. Sve ono što bi građani dobili na drugim mjestima sada mogu dobiti  u Imotskom – kaže radiologinja dr. Nikolina Grabovac.

Kraće čekanje nego u Splitu

I ne samo to. Može se očekivati da će u Imotski dolaziti i pacijenti iz drugih mjesta jer se, primjerice, za ultrazvuk dojki u KBC-u Split čeka po godinu dana, a u Imotskom se može dobiti neusporedivo bliži termin.

– Projekt je započeo krajem 2019., a završio je u studenom prošle godine kada je SDŽ, odnosno županijski Dom zdravlja krenuo u kupnju najmodernijih teleradioloških aparata. Na red je došao i RTG Imotski. Nabavili su nam uređaje u vrijednosti 3,2 milijuna kuna. Uz to, Grad  Imotski u suradnji sa svih osam  općina Imotske krajine financira rad druge smjene na radiologiji, odnosno plaćaju drugog inženjera medicinske radiologije. Time smo osigurali nadstandardne okvire. Osim županu, gradonačelniku i načelnicima, zahvalu za svesrdnu pomoć želim uputiti Dijani Luetić, županijskoj pročelnici za zdravstvo, dr. Marku Rađi, ravnatelju Doma zdravlja i dr. Dinu Cariću, voditelju radiološkog odjela – govori dr. Grabovac,  koja je puna hvale i za svoje kolege, imotske inženjere radiologije Borka Tolića i Petra Nenadića.

Nedavno ih je obišao župan  Blaženko Boban sa suradnicima, koji je u rad pustio novi RTG uređaj.

– U imotskoj ispostavi županijskog DZ-a postavljen je cijeli jedan lanac radioloških uređaja, kakvog nema na području cijele Hrvatske. Sustav je digitaliziran i centraliziran pa liječnici preko toga sustava mogu očitati nalaze – rekao je Boban.

Izravna komunikacija

Dr. Nikolina Grabovac pojasnila je kako imaju najsuvremeniji teleradiološki sustav, rade cijelog dana i dostupni su pacijentima.

– Građani su dobili vrlo kvalitetnu radiološku skrb. Radiolog može očitati nalaz, bez obzira na to gdje se pacijent fizički nalazi, bitno je samo da ima računalo. U županijskom DZ-u ima 30-ak  liječnika i inženjera radiologa, a sada možemo izravno komunicirati i razmjenjivati mišljenja o svakom pacijentu – zadovoljna je dr. Grabovac, kao i gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić.

– Županija je, u sinergiji s nama, osigurala kvalitetnu razinu zdravstvene skrbi za naše sugrađane, na zavidnoj razini – rekao je Budalić.