Izbornik
Naslovnica Gradovi
Obrat u Osijeku

Ipak će Gradsko vijeće odlučivati hoće li se sufinancirati let iz Dublina

Ivica Vrkić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Najava gradonačelnika Vrkića da će radnicima u Irskoj sufinancirati let s 500 kuna, čija je cijena inače 2500, izazvala je bunt Osječana

Hoće li Osječani jeftinije letjeti iz Dublina u rodnu Slavoniju za blagdane, odlučivat će ipak Gradsko vijeće. Nakon najave gradonačelnika Vrkića da će radnicima u Irskoj sufinancirati let s 500 kuna, čija je cijena inače 2500, "užario" se internet od komentara. Izazvalo je to, naime, bunt Osječana koji smatraju kako se time iz njihova džepa plaća "one koji ionako više zarađuju, dok su oni sami doma bez posla". Gradonačelnik je, stoga, u četvrtak navečer otvorio anketu kako bi se građani izjasnili podržavaju li njegovu ideju.

Nova poruka gradonačelnika Vrkića

- Priča o subvenciji nije nikakva mjera niti populizam nego čista poruka u kojoj smo imali namjeru pripomoći najprije prometovanju i jačanju osječke zračne luke, a potom dati i materijalno do znanja našim sugrađanima koji su u tuđini da nam je do njih stalo i da ih kroz redovitu komunikaciju želimo upoznati s onim što radimo u gradu i navijestiti im da uskoro očekujemo novac iz fondova Europske unije koji je na razini jednoga proračuna, gotovo do 500.000.000,00 kn (novac koji će Grad Osijek dobiti i koji će zasigurno pomoći u otvaranju novih radnih mjesta) - napisao je Vrkić u petak ujutro na Facebooku.

Na noge su se digli i političari. S obzirom da nedavno na Gradskom vijeću nije bilo rebalansa proračuna za 2016., u HDSSB-u se pitaju odakle misli namaknuti taj novac.

- Naši sugrađani u Dublinu su ogorčeni i pitaju se, ako je glas u Osijeku 100 kuna, zašto gradonačelnik misli da glas u Irskoj stoji 500 kuna? Samo je jedan Osječanin glasovao u Dublinu na posljednjim izborima. Njih ne zanima tko je gradonačelnik, već samo da se stvore uvjeti kako bi se mogli vratiti, a to se ne može s jeftinih, populističkih 500 kuna za karte – izjavila je HDSSB-ova Danijela Lovoković. Navela je i kako se u proteklom mandatu izdvajalo oko 10.000 kuna za kupnju zemljišta ili prvoga stana po mladoj obitelji, "a za iduću godinu za cijeli je taj projekt predviđeno ukupno 10.000 kuna".

- To je zaista izrugivanje s mladim ljudima – zaključila je Lovoković.