Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 121 pregleda
OŠ Eugena Kvaternika slavi 400 godina

'Ipak neću biti znanstvenik ili detektiv, nego učitelj. I to baš u ovoj školi'

OŠ Eugena Kvaternika
1/9
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Iako je ustanova od 1617. do danas promijenila mnogo naziva, ostali su dosljedni u kvaliteti, uspjesima i sjajnim međuljudskim odnosima

– Tata mi je baš neki dan rekao kako mu je super što se zabavljam u školi. Ima puno djece kojoj je na nastavi dosadno, ali u našoj školi to nije tako. Od predmeta najviše volim matematiku, a od izvannastavnih aktivnosti programiranje. Posebno me zabavlja kad ovaj mBot programiram da pleše – u jednom dahu ispričao nam je devetogodišnji Jan Biškup, učenik 3.b u velikogoričkoj Osnovnoj školi Eugena Kvaternika. Maleni genijalac programirati je počeo prije pet godina, dok još i nije bio u đačkim klupama, a kad naraste, više ne želi biti znanstvenik ili detektiv, već učitelj. I to baš u svojoj školi.

Imaju 673 đaka

A upravo su osmijesi i radost njihova 673 učenika najljepši poklon koji škola može dobiti za svoj veliki jubilej, 400 godina otkako je prvi đak nogom kročio u nju. Od Župne pučke škole preko Narodne osmogodišnje, Osnovne eksperimentalne pa do OŠ Eugena Kvaternika. Od 1617. do danas promijenili su puno naziva, ali ostali dosljedni u kvaliteti i uspjesima.

– Prvenstveno sam ponosna na sjajne međuljudske odnose po kojima smo poznati i koji su ključ uspjeha. Puno se družimo i izvan škole, a naši učenici uvijek su pri vrhu u svim natjecanjima, od Klokana, gdje je naša Dora Štrković druga u Hrvatskoj po broju bodova, preko Lidrana, RoboCupa... – nabraja ravnateljica Monika Brleković. Na toj je funkciji tek dva mjeseca, a u povijesti će ostati zapisana kao druga žena koja je postala ravnateljica najstarije velikogoričke škole. Svoje prve korake u njoj su napravili i televizijska urednica Iva Gačić, nogometaš Marcelo Brozović, nekadašnji ministar Ivan Šuker, novinar Mislav Bago, ugledni profesori na Harvardu i Yaleu Vladimir i Mario Vuksan... A stranice povijesti svakako je svojom neumornošću i vedrim duhom ispisala i učiteljica Božica Horvačić, najstarija djelatnica škole s čak 46 godina staža. Na jesen će u zasluženu mirovinu, ali tek kada isprati svoje zadnje četvrtaše.

– Škola je uvijek bila moj drugi dom i jako će mi nedostajati ovi ljudi. Sjećam se kad sam dolazila fićekom, po snijegu, kada ni ralica ne bi prošla – prisjeća se učiteljica Horvačić.

S djecom i u mirovini

U bogatoj je karijeri vodila i mnoštvo izvannastavnih aktivnosti, od dramske grupe, recitala, plesa, pjevanja, a i ovog Božića priprema priredbu. A kad ode u mirovinu, planira u obližnjoj vikendici održavati besplatne radionice za djecu u kojima će ih podučavati korištenju prirodnih materijala. Zajedno s knjižničarkom Davorkom Facko-Vnučec pripremala je učenicu Jelenu Puček za natjecanje u čitanju naglas, gdje je ove godine osvojila prvo mjesto na županijskoj razini.

– Sviđa mi se što u ovoj školi mogu sudjelovati na puno natjecanja i aktivnosti – zaključila je Jelena.