Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Vojko Obersnel:

'Iza nas stoje naš jasan svjetonazor, stručnost i dosadašnji rezultati'

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Obersnel je istaknuo i kako u kampanji nije vrijeđao druge nego je govorio o ostvarenom i onome što namjerava ostvariti, u skladu sa Strategijom razvoja Rijeke do 2020. godine

Kandidat koalicije 'Rijeka za sve' za gradonačelnika Rijeke i dosadašnji gradonačelnik u više mandata Vojko Obersnel (SDP) pozvao je birače da izađu na glasovanje u drugom krugu izbora u kojem se natječe s nezavisnim kandidatom Hrvojem Burićem, ocijenivši kako iza njega i koalicije stoje "jasan svjetonazor, stručnost i dosadašnji rezultati".

Obersnel je na konferenciji za novinare rekao kako Rijeka "ne vjeruje lažnim prorocima, koji skrivaju svoje pravo lice prilagođavajući se izbornim okolnostima". Rekao je kako u kampanji nije vrijeđao druge nego je govorio o ostvarenom i onome što namjerava ostvariti, u skladu sa Strategijom razvoja Rijeke do 2020. godine.

"Rijeku smo gradili kao otvoren i solidaran grad, u kojem se ljude koje dolaze ne pita kojim jezikom govore, kojeg su seksualnog opredjeljenja, odakle dolaze, nego kakvi su ljudi. Nastavit ćemo politiku otvorenosti ne samo prema ljudima koji dolaze nego i otvorenosti gradske uprave prema građanima", rekao je.

Ustvrdio je kako se riječko gospodarstvo transformiralo te da poduzetnici i drugi gospodarstvenici ostvaruju izvrsne rezultate, kroz porast broja zaposlenih i dobiti, a da je gradska uprava tome pridonijela donošenjem niza mjera, koje su pogodovale poduzetnicima. Uz to, nastavili smo njegovati politiku solidarnosti i pravednosti, rekao je Obersnel.

Na potporu Obersnelu pozvali su i dvojica njegovih zamjenika, Marko Filipović (SDP) i Nikola Ivaniš (PGS), dok je predsjednik HSU Silvano Hrelja naglasio kako Riječani trebaju birati provjereno i funkcionalno, ustvrdivši da Rijeka ima jedinstveni i najbolji socijalni program u Hrvatskoj, na razini svojih mogućnosti, te da njeguje čvrste vrijednosti slobodnog društva i ljudskih prava.

Na konferenciji za novinare bio je i Pero Lučin (HNS), izabran u Gradsko vijeće kao nositelj liste HNS-a, ARS-a i SDAH, koji je rekao kako ne nastupa u ime stranke nego u vlastito ime,  dajući potporu Obersnelu u drugom krugu kao zainteresirani građanin.

Lučin je rekao kako predsjedniku riječkoga HNS-a Jurju Bukši i drugima odgovornima u stranci ostavlja da razgovaraju i donose odluke o političkoj suradnji s koalicijom "Rijeka za sve" u Gradskom vijeću.

Potporu Obersnelu daje, kaže, temeljem dosadašnje suradnje u proteklih 17 godina, tijekom kojih je Obersnel bio gradonačelnik, a on na čelnim funkcijama Sveučilišta u Rijeci. "Najvredniji resurs Rijeke je naš način života, naši ljudi i kultura, a s tim ne treba eksperimentirati", rekao je Lučin.

Upitan znači li njegov današnji nastup da će i HNS poslijeizborno koalirati s "Rijekom za sve", Lučin je rekao kako "smo u Hrvatskoj previše opterećeni sa strankama i stranačkim stegama, a da stranke u biti čine ljudi". Na pitanje namjerava li djelovati kao član Gradskog vijeća, odgovorio je kako u početku to svakako namjerava, ali da ne želi da mu poslije bilo što oduzima vrijeme koje želi posvetiti znanosti.

Koaliciju "Rijeka za sve" čine SDP, PGS, HSU, IDS, LABURISTI, SDSS i HSS, a osvojila je 37,8 posto glasova na izborima za Gradsko vijeće Rijeke, a kako nema apsolutnu većinu mora pronaći partnere među drugim političkim opcijama u vijeću. HNS, koji je do ovih izbora bio koalicijski partner SDP-u na vlasti u Rijeci, ovoga puta je izašao na izbore u koaliciji s ARS-om i SDAH te su u vijeće ušla dvojica HNS-ovaca, uz Lučina i Juraj Bukša.