Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U Malom tehnopolisu otrkivena je i skulptura koja simbolizira žensku snagu

Izazovi poduzetnica na konferenciji “Žene i posao”

Foto: Samobor
Ženama koje pokrenu vlastiti posao Grad će osigurati besplatan vrtić u prvih godinu dana, najavila je gradonačelnica Petra Škrobot

Snaga, potencijal, agilnost, hrabrost, kreativnost i prilagodljivost žena poduzetnica pokazana na prvoj konferenciji “Žene i posao”. Nazočile su joj brojne uspješne poduzetnice koje su svojim primjerom potvrdile da se žene mogu itekako uspješno nositi sa svim izazovima u poslovnom svijetu.

Dugačka tradicija poduzetnica

Konferenciju su u prostoru Malog tehnopolisa Samobor  organizirali Poduzetnički centar Samobor i “Women in Adria”, a održana je pod pokroviteljstvom Grada Samobora. Cilj je bio ukazati na specifične izazove s kojima se žene poduzetnice susreću i na važnost podrške kako njihov gospodarski potencijal ne bi ostao neiskorišten.

Prije početka same konferencije ispred Malog tehnopolisa Samobor otkrivena je 3D skulptura koja simbolizira snagu žena poduzetnica. Autor je Božidar Ševo čiji je rad na natječaju za idejno rješenje – 3D modela izgleda skulpture “Žene poduzetnice” 
ocijenjen najboljim. Rođeni je Samoborac, magistar računarstva i matematike, poduzetnik koji se bavi razvojem mobilnih i web aplikacija, a hobi mu je 3D printanje i 3D modeliranje.

U pripremi i provedbi ovog projekta sudjelovale su tvrtke – korisnici inkubatora MTS-a FRESHUP-BE vlasnice Maje Labure i 
tvrtka MOSTARAC BARNES, vlasnice Dragane Mostarac Barnes.

– Ideja da se postavi skulptura i organizira konferencija nastala je na inicijativu korisnika Malog tehnopolisa, i to kako bi se Grad 
Samobor promovirao kao grad prijatelj ženskog poduzetništva, Poduzetnički centar Samobor kao mjesto intenzivne podrške 
poduzetnicama, a MTS kao mjesto korištenja 3D tehnologija – uvodno je rekla Renata Razum iz Poduzetničkog centra te zahvalila svima na podršci i suradnji.

Na početku konferencije o počecima poduzetništva žena u Samoboru govorio je kustos Samoborskog muzeja Luka Kazimović. Istaknuo je Vilhelminu Kulmer, osnivačicu prve hrvatske tvornice stakla u Osredku, ali i manje poznate samoborske pionirke poduzetništva – Veru pl. Sauer, vlasnicu pansiona u kojem se početkom 20. stoljeća posluživao vegetarijanski menu, te Mariju Mervart i Mariju Hranilović, vlasnice tekstilnih poduzeća.

Svoje poduzetničke priče s okupljenim ženama poduzetnicama podijelile su uspješne poduzetnice Ivana Kolar, potpredsjednica SLO CRO Poslovnog kluba, Dorotea Effenberger, predsjednica uprave Tahograf d.o.o. i Ivana Škrlec, direktorica tvrtke Altera. Uz motivacijske poruke, kroz svoje priče pokazale su da ženama poduzetnicama ništa nije nemoguće. Svaki izazov se uz znanje, vještine, upornost, marljivost, prilagodljivost i pozitivno razmišljanje može prevladati – poručile su uspješne poduzetnice i pozvale žene da se međusobno osnažuju i podržavaju.

Uslijedila je potom i panel-rasprava koju je otvorila gradonačelnica Samobora Petra Škrobot. Govorila je o ženama u politici, vlastitom iskustvu, predrasudama s kojima s suočila po dolasku na funkciju gradonačelnice te izazovima s kojima se nosi kao žena koja upravlja Samoborom koji broji više od 35.000 stanovnika.

– Grad Samobor ponosan je na sve poduzetnice. Biti poduzetnica je iznimno izazovna uloga, no žene su pokazale kako se itekako uspješno mogu nositi sa svim izazovima. Često izostaje podrška koju poduzetnice zaslužuju u našem društvu i to od državne do lokalne razine. Grad Samobor odlučio ih je podržati na način da svima koje pokrenu vlastiti posao osigura besplatan vrtić u prvih godinu dana od pokretanja posla. Ta inicijativa bit će ugrađena u Odluku o mjerilima za utvrđivanje visine roditeljskih uplata za ostvarivanje programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Vjerujemo da će Odluku prihvatiti samoborsko Gradsko vijeće te da će se odluka početi primjenjivati od iduće godine – najavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

Prominentne sugovornice

U panel-diskusiji govorilo se i o izazovima s kojima se susreću poduzetnice, o udjelu poduzetnica u Hrvatskoj, broju žena na 
upravljačkim pozicijama, balansiranju privatnog i poslovnog života, o utjecaju institucija na razvoj ženskog poduzetništva i drugim temama, a sudjelovale su uspješne poduzetnice: Kristina Ercegović, osnivačica Business Caféa, Lana Šiljeg, članica upravnog odbora udruge Glas poduzetnika, Sunčana Jozić Lučić, predsjednica Kluba poduzetnica Samobor, Branka Novosel, voditeljica Škole za strane jezike i  edukacijskog centra Littera, Kata Barišić, osnivačica startupa i digitalne platforme Zagreb Time Travel te Danijela Žagar, načelnica Sektora za unapređenje i razvoj  poduzetništva i obrta u Ministarstvu gospodarstva.