Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Otvorenje u Muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću održat će se u sklopu Noći muzeja

Izložba i monografija posvećena Dragutinu Grgasu Belom

Foto: Rajko Polić
Objavljena monografija autora Stanka Špoljarića obuhvaća cjeloživotni opus zaprešićkog umjetnika

Postoje ljudi koji su u sredini u kojoj su živjeli ostavili tragove, a neki od njih i opipljive. Jedan od njih je Dragutin Grgas Beli, kojem 
je ugledni slikar zaprešićkog kraja i likovni pedagog Drago Jančić iz Prigorja Brdovečkog posvetio ciklus slikocrteža na zidu pod 
nazivom “Hommage a Dragutin Grgas Beli”.

Utjecaj na mlade umjetnike

Otvorenje izložbe u zaprešićkom Muzeju Matije Skurjenija održat će se u sklopu manifestacije Noć muzeja u petak 28. siječnja. Grgas je preminuo prije nešto više od dvije godine, a bio je najpoznatiji kipar i slikar zaprešićkog kraja. Zaprešićani će ga dugo 
pamtiti, prije svega, kao velikog čovjeka, a onda i umjetnika koji je brojnim djelima oplemenio grad. 

Rođen je 1951. u Zaprešiću. Diplomirao je kiparstvo u klasi Ivana Sabolića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je u zemlji i inozemstvu (Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Španjolskoj i na Kubi), na više samostalnih i skupnih izložbi. Skulpture, spomen-ploče, slike i murali dio su njegova bogatog opusa, ali osim svojim djelima, neizbrisiv je trag ostavio i utjecajem na mlade umjetnike svog grada.

Bio je voditelj nekoliko galerija, član više udruga likovnih stvaralaca, veliki promotor likovne kulture  zaprešićkog kraja i šire. Sve do teške iznenadne bolesti i prerane smrti u rujnu 2019., obnašao je dužnost predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću, gdje je kao zauzeti kulturni djelatnik promicao povijest i kulturu naroda kroz matičine programe poput izdavačke, spomeničke i likovne djelatnosti te kroz organizaciju tribina i kulturnih manifestacija.

Zbog svojih iznimnih postignuća Grad Zaprešić mu je posmrtno dodijelio Nagradu za životno djelo za promociju povijesti i kulture kroz izdavačku, spomeničku i likovnu djelatnost te za trajan doprinos u promicanju kulture  zaprešićkog kraja.

– Stvaralaštvo kojim je Beli oplemenio svoj grad i čitav kraj ostat će sačuvano u brojnim djelima, a njegova dobrota, ljubav i prijateljstvo u našim srcima – poručio je tada gradonačelnik Željko Turk.

Promocija na sam rođendan

Da ga nisu te da ga nikada neće zaboraviti, odlučili su pokazati i njegovi sugrađani. Izašla je tako monografija autora Stanka Špoljarića koja obuhvaća cjeloživotni opus tog umjetnika, a bit će predstavljena na njegov rođendan 9. ožujka, također u Muzeju Matije Skurjenija. Pripremio ju je Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, a u realizaciju su se s radošću uključili Muzej Matije Skurjenija, Galerija Razvid, Gradska knjižnica Ante Kovačića, Foto-kino-video klub Zaprešić, te Muzej Brdovec i Udruga likovnih stvaralaca Vladimir Maleković.