Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Našice

Izložba, nastupi i vježbe na Danima slavonske šume

Dani slavonske šume
1/2
Foto: IVAN COSIC
Prije otvaranja festivala održan je prijem za uzvanike kojima je gradonačelnik Kašuba poželio dobrodošlicu

Festival 23. Dani slavonske šume održao se ovih dana u Našicama, a počeo je otvaranjem međunarodne izložbe fotografija "Šuma okom šumara". Izložbu su postavili Hrvatsko šumarsko društvo Bjelovar i Hrvatsko šumarsko društvo Našice.

Nastup KUD-a

U nastavku programa održano je predavanje na temu "Novi izazovi u lovstvu" s naglaskom na migracije divljači u slavonskim šumama i pojavu afričke svinjske kuge u Slavoniji.

Stručna predavanja održala su se i drugog dana festivala, i to na temu potencijalne prijetnje karantenskih vrsta kukaca u hrvatskim šumama te napredni drvni materijali za graditeljstvo. Tradicionalni Dan našičkog sporta i ove je godine održan u sklopu festivala, a predstavili su se brojni sportski klubovi i udruge. Glavni gradski trg bio je preplavljen najmlađima koji su prezentirali nogomet, šah, trening trčanja, borilačke vještine i drugo. Svi su sportaši pokazali da je sport u Našicama živ i plodonosan, a dokaz tome su i brojna priznanja.

Prije samog otvaranja festivala održan je prijem uzvanika u Uredu gradonačelnika kojima je gradonačelnik Kašuba poželio dobrodošlicu. Kao i prošlih godina, Dani slavonske šume okupili velik broj sudionika, izlagača i posjetitelja u prelijepom našičkom parku, a ovogodišnji svečani program, kao i svaki do sada, vodio je počasni građanin našega grada Branko Uvodić. Sve okupljene pozdravili su gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, u ime Hrvatskih šuma govorio je Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica, izaslanica predsjednika Vlade i ministrice poljoprivrede, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renata Ojurović, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dožupan Josip Miletić, a ovogodišnji festival otvorio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Goran Ivanović. Otvorenju su prisustvovali i zastupnici Hrvatskog sabora, županijski te gradski vijećnici, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Hrvatskih šuma, vojske, policije, udruga i brojni gosti Grada Našica. U sklopu svečanog otvorenja festivala nastupilo je HKD "Lisinski" Našice i KUD "Tamburica" Velimirovac.

Zahvalnost i priznanje

U sklopu Dana slavonske šume održan je i svečani koncert HKD-a "Lisinski" Našice, kojim su obilježene obljetnice predsjednika i voditelja Miroslava Šarića, 25 godina plesnog staža, 20 godina umjetničkog rada i 10 godina vodstva folklorne sekcije HKD-a "Lisinski". Neizmjeran je njegov doprinos HKD-u "Lisinski" kao i kulturi našičkoga kraja, zato je ova svečanost bila prilika da mu zajednica izrazi zahvalnost i priznanje za njegov trud i predanost radu te promicanje zavičajne baštine i stvaralaštva.

Natjecanje profesionalnih drvosječa

Nakon svečanog dijela uslijedilo je natjecanje profesionalnih radnika sjekača u šumarskim disciplinama Hrvatskih šuma iz slavonskih podružnica te gledateljima svakako zanimljivo natjecanje rekreativaca u brzini piljenja trupaca ručnom pilom. Nakon višesatnog natjecanja 23. Dani slavonske šume donijeli su i pobjednike pa je tako u kategoriji okretanja vodilice bio je najbolji Ante Zadro iz Vinkovaca, u obaranju jarbola pilom Ivica Kovačević iz Nove Gradiške, a Darko Pavošević iz Uprave šuma Našice osvojio je 1. mjesto u kategoriji obaranja jarbola sjekirom. U prerezivanju dvoručnom pilom za građane ili "amerikankom" 1. mjesto osvojili su i prošlogodišnji laureati Tomislav Katavić i Josip Katavić iz Donje Motičine.

rođendan Dore Pejačević NAJISTAKNUTIJA NAŠIČANKA Obilježen 138. rođendan Dore Pejačević 𝒌𝒐𝒏𝒇𝒆𝒓𝒆𝒏𝒄𝒊𝒋a “𝑬𝒖𝒓𝒐𝒑𝒔𝒌𝒂 𝒖𝒍𝒐𝒈𝒂 𝒖 𝒔𝒑𝒐𝒓𝒕𝒖“ EUROPSKI PARLAMENT Našički gradonačelnik Krešimir Kašuba sudjelovao na konferenciji 'Europska uloga u sportu' Realizacijom projekta dobit će se dvije zgrade po 1000 kvadrata, jedna uredskog tipa, a druga proizvodnog. Završetak radova predviđen je za 31. srpnja iduće godine Našice Centrom industrijske zone – prostori za mikro, male i srednje poduzetnike