Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
143 dokumenta u Državnom arhivu u Sisku

Izloženi memorandumi otkrivaju bogatu povijest obrtništva i industrije

Izložba Memorandum kao marketinški alat
1/7
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Najstariji izloženi memorandum je sisačkog trgovca Antona Janušicha iz 1855. godine, a najmlađi izložak je iz 1945. godine

Da su sisačke obrtnike i poduzetnike i u prošlosti pratili problemi poput ovrha, mjenica, nenaplativih računa, opomena i raznih građevinskih i inih dozvola, vidljivo je iz izložbe "Memorandum kao marketinški alat" koja je u ponedjeljak otvorena u Državnom arhivu u Sisku.

Naime, taj je sadržaj uvelike prisutan u napisima na 143 izložena memoranduma koji otkrivaju dio bogate povijesti sisačkog obrtništva i industrije.

No, ima i drugih, manje problematičnih poruka, pa tako na jednom memorandumu iz 1901. godine Sisačka pivovara Jonasa Alexandera šalje obavijest sisačkom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu da su im donirali 100 litara pive za njihovu zabavu.

A ima i onih tužnih poruka, kojih je izloženo nekoliko i na kojima se na memorandumima, ovaj put crnom trakom i okvirom, obavještava gradsko poglavarstvo ili poslovne partnere o smrti osnivača ili dioničara tvrtke, među kojima je izložena i obavijest o smrti velikog industrijalca Petra Teslića.

- Osnovni je cilj memoranduma bio predstaviti svoju tvrtku. On je bio bitan za prvi dojam o tvrtki, stoga je jasno da su se vlasnici mnogo trudili oko njegova grafičkog izgleda, a što se vidi i na izlošcima. Zadivljuje koliko je puno truda u njihovo oblikovanje bilo uloženo i koliko je raznih verzija memoranduma pojedina tvrtka imala – rekla je autorica izložbe Nela Kušanić.

Izložba će se ovaj tjedan moći razgledati od osam do 20 sati, a nakon toga svakim radnim danom u radno vrijeme Arhiva. Najstariji izloženi memorandum je sisačkog trgovca Antona Janušicha iz 1855. godine, a najmlađi izložak je iz 1945. godine.