Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Na Danici obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Jakšić: Ovo je ružna epizoda u životu ovoga kraja

Foto: Koprivnica
Počast žrtvama odale su delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, srpske nacionalne manjine, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta bio je prigoda da se prošli tjedan na spomen-području Danica u Koprivnici, prvom logoru u NDH, polože vijenci i upale svijeće u znak sjećanja na žrtve. Počast žrtvama odale su delegacije Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije, srpske nacionalne manjine, Židovske općine Koprivnica i Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je važnost obilježavanja tih užasa i stradanja.

”Ovo je ružna epizoda u životu ovog kraja i svih ljudi koju su tada sudjelovali u tome. No neka ovo bude nova nada da postanemo 
bolji ljudi, da prihvatimo i poštujemo ljude s drukčijim mišljenjima i pravima. U konačnici, na toj teškoj žrtvi svima nam je cilj graditi bolji svijet”, kazao je Jakšić.

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger, koji je odveden u logor Danicu 25. travnja 1941. Ondje je bio premlaćen i ranjen, a početkom kolovoza otpremljen je u Gospić, odnosno Jadovno, gdje je ubijen. U noći na 23. srpnja iste godine oko 350 koprivničkih Židova odvedeno je u koncentracijski logor Danicu, a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac i potom u Auschwitz, Loborgrad i ostale.