Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko 61 pregleda
promicanje prava

Jaska se pridružila projektu 'Zaustavimo nasilje nad starijim osobama'

Jaska umirovljenici
Foto: Grad Jastrebarsko
Važno je da se svi zainteresirani upoznaju i s Nacionalnim pozivnim centrom u Zagrebu i brojem 116 006 koji je dostupan svakog dana od 8 do 20 sati, za dobrobit i zaštitu dostojanstva starijih osoba

Grad Jastrebarsko uključio se u projekt 'Zaustavimo nasilje nad starijim osobama' kojeg provodi Centar za kvalitetu života Forum 50+ iz Velike Gorice, zajedno s partnerom Građanskom inicijativom 'Moj grad Sisak'.

Projektom se promiču prava starijih ljudi da žive slobodni od nasilja, i to medijskom kampanjom, radom s izravnim korisnicima i promocijom ljubičaste boje. Na taj način obilježava se Međunarodni dan svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama.

Zlostavljanje starijih osoba globalni je socijalni problem koji pogađa milijune starijih osoba u svijetu, a 15. lipnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba. 

Medijskom kampanjom i dijeljenjem letaka u koju su se uključili Grad Jastrebarsko i jaskanski umirovljenici obuhvatile su se starije osobe, ali i osobe koje su potencijalni zlostavljači - članovi obitelji, njegovatelji, ustanove te ostali pripadnici društva, a sve kako bi se starije osobe što više socijalno uključilo i integriralo u društveni život.

Vrlo je važno i to da se svi zainteresirani upoznaju i s Nacionalnim pozivnim centrom u Zagrebu i brojem 116 006 koji je dostupan svakog dana od 8 do 20 sati, za dobrobit i zaštitu dostojanstva starijih osoba. 

Dijeljenju letaka, jaskanskim umirovljenicima pridružili su se dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ i zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar.

Projekt obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama provodi se na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.