Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Radionice u školama u svih 20 županija i Zagrebu

Jaskanski projekt “Sa STEM-om raSTEMo” ide na turneju po Hrvatskoj

Foto: Jastrebarsko
Projekt “Sa STEM-om raSTEMo” vrijedan je gotovo 2,3 milijuna kuna, a nositelj je Društvo Naša djeca

Vrlo uspješan jaskanski projekt  “Sa STEM-om raSTEMo” ovih dana kreće na turneju po hrvatskim školama. Kako je priopćeno, 
radionice kojima je cilj popularizacija STEM područja održat će se tako u školama u svih 20 županija te u Gradu Zagrebu, temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu programa u obrazovnim ustanovama.

Kroz tri radionice

- Ponosna sam što je naš projekt pobudio tolik interes javnosti, a osobito djece i nastavnika. Upravo nas je popularizacija znanosti potaknula na osmišljavanje ovog projekta, a male Jaskanke i Jaskanci su ga s oduševljenjem prihvatili. Nadam se da će i polaznici iz drugih dijelova Hrvatske pokazati sličan interes - istaknula je Nikolina Ribarić, autorica projekta, ujedno i zamjenica jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela.

Edukacija koja će se  provoditi u školama namijenjena je učenicima trećih i četvrtih razreda koji još nisu imali doticaj s ovakvim oblikom nastavnog sadržaja, a u tri sata koliko je predviđeno trajanje, proći će kroz tri  radionice: biologije i kemije, fizike te informatike i robotike. Kroz radionice je već prošlo više od 100 polaznika s područja Jastrebarskog, dok je u program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja u planu uključiti oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske.

- Javljaju nam se škole koje bi voljele da i njihovi učenici prođu edukaciju. Potrudit ćemo se uključiti još veći broj djece od predviđenog, a svi materijali dostupni su na našoj Internet stranici: https://sastemomrastemo.eu/ pa se nastavnici i roditelji i na ovaj način mogu s njima upoznati - pojašnjava Nikolina Ribarić.

Kroz ovaj projekt u Jaski je već opremljena multifunkcionalna učionica i Znanstveni park, a mališani će uskoro dobiti i STEM kutić, što je dio projekta “STEM - budućnost za 5” čiji je nositelj Savez društava Naša djeca Hrvatske, a osim u Jastrebarskom, provodit će se u Donjem Miholjcu, Kutini, Ogulinu i Opatiji.

Pojam STEM dolazi iz engleskog jezika. Riječ je o akronimu od početnih slova četiriju područja – science, technology, engineering i mathematics. STEM pristup obrazovanju obuhvaća područja prirodnih  znanosti, informatike, inženjerstva i matematike, te kako ih primijeniti.

Društvo Naša djeca

Partneri projekta “Sa STEMom raSTEMo” vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna su Institut Ruđer Bošković i Centar za kulturu Jastrebarsko, dok je nositelj Društvo Naša djeca Jastrebarsko.