Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Gradonačelnik Zvonimir Novosel preuzeo obnovljeni certifikat grada

Jastrebarsko ponovno potvrdilo da je grad veliki prijatelj poduzetnika

Foto: Jastrebarsko
Međunarodni certifikat mogu koristiti gradovi koji ispune najmanje 75 posto kriterija

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel preuzeo je obnovljeni certifikat grada s povoljnim poslovnim okruženjem. Na međunarodnoj konferenciji  o izazovima u današnjoj ekonomiji, uz Jastrebarsko, certifikate su preuzeli i gradovi Crikvenica i Ivanec. Priznanje je to gradovima, ali i svojevrsna pozivnica investitorima.

Zahtjevan proces

Riječ je o vrlo zahtjevnom procesu certificiranja gradova jugoistočne Europe, koji u Hrvatskoj provodi Centar za ekonomski lokalni razvoj Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Certificirani gradovi u Hrvatskoj su Bjelovar, Cres, Crikvenica, Grubišno Polje, Ivanec, Jastrebarsko, Kostrena, Labin i Pleternica, a status su uz Jastrebarsko obnovili Kostrena, Crikvenica i Ivanec.

Grad Jastrebarsko u postupku potvrde certifikata ostvario je izniman uspjeh s 95,33 posto ispunjenih uvjeta, a u Gradu ističu kako je po svim kriterijima ostvaren rezultat  daleko iznad traženih 75 posto u nekim područjima, poput suradnje javnog i privatnog sektora i 
podrške razvoju poduzetništva u maksimalnom stopostotnom iznosu.

Međunarodno prepoznat znak certifikacije mogu koristiti gradovi i općine koje ispune najmanje 75 posto kriterija, a on je ujedno i garancija investitorima da određena općina ili grad nudi neophodne uvjete za početak uspješnog poslovanja. Zanimljivo je kako je osamdeset posto svih gradova iz regije (12) koje je Financial Times uvrstio na listu najboljih investicijskih destinacija u Europi certificirano kao sredina po mjeri poduzetnika.

Gradovi budućnosti

Na međunarodnom natječaju Gradovi i regije budućnosti 2016./2017. (Cities and Regions of The Future 2016/2017) ugledni 
britanski Financial Times uvrstio je Grad Jastrebarsko u “top 10” mikroeuropskih najpoželjnijih investicijskih destinacija, a na toj 
se listi našao i Ivanec, koji također ima BFC SEE certifikat.