Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Goran Kotur (SDP):

Javnost treba detaljno znati koliko su štetne emisije s Karepovca

Karepovac
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
U splitskom SDP-u smatraju da bi Nastavni zavod za javno zdravstvo radi smirivanja javnosti morao omogućiti da građani mogu imati uvid u rezultate mjerenja za svaki sat uz navođenje graničnih vrijednosti odmah uz satne rezultate

- Javnost se mora detaljnije informirati o koncentraciji štetnih emisija s Karepovca - zatražio je Goran Kotur, predsjednik splitskog SDP-a, ponukan neugodnim mirisima koji se već dva dana šire s deponija i uznemiravaju građane zbog čega se i sanacija obavlja usporenim intenzitetom.

Karepovac Izdano upozorenje Zbog povećanih vrijednosti amonijaka usporeni radovi na Karepovcu

Obrazloženje nadležnih kako su emisije u okvirima dopuštenih dnevnih vrijednosti, a neugodni mirisi se osjećaju i u samom gradu zbog bure koja lagano puše i nije dovoljno jaka rastjerati smrad. 

- To što je granična vrijednost koncentracije amonijaka nedavno premašena na razini sata tri puta, a merkaptana jedan put, zahtijeva detaljna dodatna objašnjenja, bez obzira na to što su granične vrijednosti propisane na razini dnevnog prosjeka. Nastavni zavod za javno zdravstvo bi, radi smirivanja javnosti morao objavljivati rezultate mjerenja kvalitete zraka na odlagalištu Karepovac ne samo zadnji sat i prosječnu dnevnu vrijednost, kao što radi, već bi morao omogućiti da građani mogu imati uvid u rezultate mjerenja za svaki sat uz navođenje graničnih vrijednosti odmah uz satne rezultate - poručio je Kotur. 

Obrazlaže kako javnost treba što detaljnije informirati o uzrocima povećanja emisija, o mogućim opasnostima i rizicima po zdravlje građana, te jesu li potrebne mjere zaštite koje trebaju poduzeti svi građani ili neke skupine građana, poput onih koji žive u neposrednoj blizini Karepovca ili imaju određene zdravstvene probleme. 

Karepovac plinovi ne prekoračuju granične vrijednosti S odlagališta Karepovac do sada prebačeno 200 tisuća kubika otpada