Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Intervju s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem

'Jedan smo od rijetkih gradova bez prireza i napravit ćemo sve da tako i ostane'

Mišel Jakšić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Mišel Jakšić govori o ostvarenim projektima i planovima. Ističe da su digitalizacija, inovacije i robotizacija sadašnjost i budućnost ove zemlje. osvrnuo se i na aferu Piškornica navodeći da u toj aferi postoji moralna i pravna odgovornost pojedinaca

S koprivničkom gradonačelnikom Mišelom Jakšićem (SDP) razgovaramo o aktualnim projektima i planovima u ovoj godini.

Izglasan je rekordan proračun za 2018. godinu od oko 220 milijuna kuna. Koje su tri najveće investicije za koje je osiguran novac? 

U proračunu imamo toliko društvenih, infrastrukturnih i gospodarskih projekata da je teško odabrati samo tri. Ako moram, svakako bih izdvojio Inkubator kreativnih industrija vrijedan 13,4 milijuna kuna, energetsku obnovu i rekonstrukciju naše najveće OŠ “Braća Radić”, vrijednu oko 8,5 milijuna kuna, a kao treće bih naveo naš društveni standard – subvencionirane osnovnoškolske udžbenike, besplatne bilježnice za sve osnovce, stipendije za sve redovne studente u Gradu Koprivnici, uskrsnice i božićnice za umirovljenike te uvođenje novih programa u naše osnovne škole poput robotike i rada s darovitom djecom. Tu bih svakako dodao aglomeraciju Koprivničkih voda, projekt vrijedan 400 milijuna kuna kojom smo opet dokazali liderstvo u našoj županiji, snažno potaknuvši razvoj ne samo Koprivnice nego i svih općina u našoj okolici – bez jake okolice nema ni jake Koprivnice.

Piškornica Predstavljeni rezultati ispitivanja zagađenosti Bivši direktor Piškornice još nije vratio milijunski bonus

Spomenuli ste Inkubator kreativnih industrija. Kome je on namijenjen i kakva su očekivanja? 

Automatizacija, digitalizacija, inovacije, robotizacija – to je sadašnjost i budućnost ove zemlje i cilj nam je snažno krenuti u stvaranje Koprivnice 2030. Upravo ovim projektom podižemo konkurentnost našeg kraja kroz nove tehnologije i nove vrste poduzetništva.

Kako stojite s privlačenjem novca iz fondova EU? 

Gotovo trećinu proračuna čine projekti EU i taj tempo planiramo nastaviti. Moram dodati da je Koprivnica po službenim podacima Ministarstva u kategoriji među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj, što nam na žalost ponekad otežava apliciranje na pojedine natječaje.

Kako će porezna reforma utjecati na proračunske prihode? 

Prema riječima ministra financija Marića, svi bi trebali dobiti nešto više, no nas u Koprivnici povijest uči da nam nijedna porezna reforma nije donijela ništa i čini se da ćemo i u ovoj poreznoj reformi biti u grupi najrazvijenijih koji neće osjetiti nikakav značajniji prihod. Na žalost, državna vlast očito nema dovoljno snage i hrabrosti za decentralizaciju i pravu sveobuhvatnu reformu pa i dalje kupuje glasove tamo gdje joj to odgovara, kažnjava uspješne i razvijene.

Što je s prirezom? Hoćete li ga uvoditi?

Jedan smo od rijetkih gradova koji nema prirez i napravit ćemo sve što je u našoj moći da tako i ostane. Zadnja porezna reforma “izbila” nam je dio sredstava jer Vlada, na žalost, ne shvaća da je u 15 godina našim građanima ostalo 150 milijuna kuna zato što nismo nikad uveli prirez.

Obišli ste proteklih dana škole na području grada. Kakvo je stanje škola s energetskom učinkovitošću i jednosmjenskim radom? 

Osnovna škola “Braća Radić” ide u energetsku obnovu, a spremamo i iskorake u ostalim osnovnim školama. Za jednosmjensku nastavu potrebna nam je nova škola na Podolicama koju ćemo sagraditi.

Tvornica Belupo Analiza Fine Koprivnica je među prvih pet gradova prema ekonomičnosti poslovanja

Na sjednici Gradskog vijeća najavili ste drukčiju organizaciju rada gradske uprave. Što to znači?

Da ćemo biti još otvoreniji, dostupniji i fleksibilniji. Živimo od naših građana i moramo im omogućiti još bržu i efikasniju uslugu. Koprivnica će biti jedan od lidera po dostupnosti dokumenata i rješavanju poteškoća.

Završetak prošle godine obilježila je afera Piškornica. Kako vi gledate na cijeli taj slučaj i kako vidite budućnost Piškornica? 

Piškornica mora jasno i otvoreno iznijeti svoje planirane rokove, ali i utjecaj svega što se tamo događa na okoliš i zdravlje ljudi. Samo tako možemo podržati i sagraditi centar za gospodarenje otpadom. Mi ovdje živimo i ne možemo pristati na projekt koji je ekološki upitan. U aferi koju ste spomenuli, prema informacijama koje imam, postoji velika moralna i pravna odgovornost određenih pojedinaca i grupa. O moralnoj odgovornosti je sve jasno, iako je neki izbjegavaju, a pravnu odgovornost utvrđuju i utvrdit će istražna tijela.

Opća bolnica Koprivnica Opća bolnica Koprivnica riješila problem Na operacije dolaze specijalisti iz Zagreba, Virovitice i Varaždina Mladen Markač i Ante Gotovina Koprivnica ima sedam počasnih građana Ključeve grada dobili su i ‘teta Vegeta’ i generali Gotovina i Markač