Izbornik
Naslovnica Gradovi
Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju

Jedini smo veliki grad u kojem će sva djeca dobiti mjesto u jaslicama

Dodatnim subvencijama Velika Gorica osigurala je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima
Foto: VELIKA GORICA
Velika Gorica gotovo trećinu proračuna troši za predškolski odgoj, školstvo i sport što rezultira mjestima u vrtićima, produženim boravcima u školama, besplatnim radnim bilježnicima...

Grad Velika Gorica objavio je kako su za svu djecu s navršenih godinu dana, koja ispunjavaju osnovne uvjete, osigurali mjesto u dječjim vrtićima. Time je Velika Gorica, kao šesti najveći grad u Hrvatskoj, jedina među velikim gradovima u Hrvatskoj uspjela riješiti problem s kapacitetom jasličkih skupina te ponuditi upis svoj djeci.

Ove godine upisi u dječje vrtiće provodili su se tijekom svibnja putem nacionalne aplikacije e-Upisi, a kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu povećani su za oko 200 novih mjesta u javnim vrtićima. Dodatnim subvencijama Velika Gorica osigurala je da roditelji čija djeca ne dobiju mjesto u javnom vrtiću, pod jednakim uvjetima mogu pronaći mjesto u privatnim vrtićima.

Kvaliteta života u gradu
Zadnjih godina Velika Gorica svjedoči ubrzanom doseljavanju novog stanovništva, uglavnom iz Zagreba, a jedan od razloga, uz povoljnije stanovanje, jest i dostupnost odgojno-obrazovnih programa u predškolskoj dobi. Gradonačelnik Krešimir Ačkar, komentirajući taj trend, izjavio je da ga Grad uspješno prati izgradnjom obrazovne infrastrukture.

– Ove godine bit ćemo jedini veliki grad u kojem će svako dijete dobiti svoje mjesto u jasličkoj skupini. Već iduće godine kapaciteti će biti veći za novih 120 mjesta, dok bi do 2025. uz pomoć sredstava iz NPOO-a trebala biti završena izgradnja dva dodatna vrtića koja će osigurati mjesta za još 400 djece. Ponosni smo i zahvalni svima koji prepoznaju Veliku Goricu kao grad s visokom kvalitetom života, a možemo istaknuti da ćemo učiniti sve kako bismo osigurali upis njihove djece u vrtiće – rekao je gradonačelnik Ačkar te naglasio kako će u nadolazećoj pedagoškoj godini gotovo 90 posto djece rane i predškolske dobi biti uključeno u neki oblik institucionalnog odgojno-obrazovnog programa.

Velika Gorica gotovo trećinu svog proračuna troši za predškolski odgoj, školstvo i sport što rezultira mjestima u vrtićima, produženim boravcima u školama, besplatnim radnim bilježnicima i drugim potporama roditeljima kako im obrazovanje njihove djece ne bi bio luksuz. No, u Gradu ističu da imaju jasnu viziju idućeg koraka.

– Dok neki samo teoretski pričaju o tome, Velika Gorica će uskoro izaći s konkretnim planom besplatnih vrtića za svu djecu u našem gradu. Dostupno i besplatno predškolsko obrazovanje naš je strateških cilj i ostvarit ćemo ga u što skorijem roku te time pokazati da smo grad s najvećom kvalitetom života u državi – zaključio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Odlazak na ljetovanje
Da im je besplatno predškolsko obrazovanje zaista i cilj govori činjenica da su tijekom prošle godine čak tri mjeseca roditelje oslobodili plaćanja predškolskog odgoja. Nakon što su takvu mjeru imali u veljači i ožujku prošle godine, iz Grada su je odlučili primijeniti i na mjesec srpanj pa je tako gradonačelnik Krešimir Ačkar taj mjesec potpisao Zaključak o oslobađanju roditelja od plaćanja cijene programa predškolskog odgoja za taj mjesec.

– Mjera se odnosila na roditelje i djecu s prebivalištem na području Grada Velike Gorice i primjenjivala se za djecu u vrtićima kojima je osnivač Grad Velika Gorica, za djecu u vrtićima drugih osnivača i za djecu u obrtima dadilja na području Grada Velike Gorice. Tom mjerom htjeli smo financijski pomoći velikogoričkim obiteljima koje imaju djecu u vrtićima kako bi lakše prebrodili to razdoblje te svojoj djeci omogućile odlazak na ljetovanje – objasnio je svoj potez gradonačelnik Ačkar.

UKUPNI IZNOS sufinanciranja ove godine je 34.000 eura, a iznos koji netko daje određuju mogućnosti gradova, općina i županije "Virovitički model" - Županija, gradovi i općine sufinanciraju rad Veleučilišta Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu šest godina mandata u Velikoj vijećnici predstavio je najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave Najznačajniji realizirani projekti gradske uprave Šest godina mandata: Povukli smo više od milijardu kuna Unatoč povećanom broju zahtjeva uspjeli smo pronaći rješenje kako bismo djeci omogućili upis, prvenstveno onoj čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Vinkovcima Zaprimljena 244 nova zahtjeva za upis djece u gradske vrtiće Imamo slatke muke. Veći broj djece u vrtićima prekrasna je vijest