Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jaskanskim srednjoškolcima nudi se novi nastavni program u izboru zanimanja

Jedinstveni koncept obrazovanja najesen kreće u Jastrebarskom

Foto: Jastrebarsko
Učenici koji se od sljedeće jeseni upišu u novi nastavni program tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko dobit će mogućnost stipendiranja i besplatne udžbenike od Grada

Učenici koji se od jeseni upišu u novi nastavni program tehničara za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Jastrebarsko obrazovat će se uz mogućnost prakse i dobivanja stipendije od Kauflanda, a Grad Jastrebarsko za njih će osigurati udžbenike i dodatnu opremu te plaću novog nastavnika.

Pametna rješenja

Učenici imaju i mogućnost studiranja na studiju “Logistika i  mobilnost” na Sveučilištu Sjever, najavljuju u Gradu Jastrebarskom. Zanimanje je to za koje postoji potreba na tržištu rada,  osobito lokalnom, pa govorimo, napominju, o potpuno novom konceptu obrazovanja koje je nastalo u sinergiji obrazovanja i gospodarstva, suradnjom Srednje škole Jastrebarsko, Grada Jastrebarskog, tvrtke Kaufland i Odjela logistike i održive mobilnosti Sveučilišta Sjever kao inicijatora.

– Logistika kao područje užurbano se razvija i danas je mnogo  šire aspektirano od dosadašnjeg uvriježenog povezivanja samo s 
prometom. Među najpoznatijim tvrtkama danas upravo su logističke, kao što je Amazon, a o važnosti ovog zanimanja za budućnost govori i činjenica da je  logistika prepoznata kao jedno od šest zanimanja budućnosti – rekao je prof. dr. sc. Krešimir Buntak, pročelnik Odjela za logistiku i održivu mobilnost na Sveučilištu Sjever.

- Koncept koji smo razvili u Jastrebarskom jedinstven je jer je potpuno povezan s gospodarstvom, ali i obrazovanjem, budući da se učenicima pruža mogućnost daljnjeg studiranja i usavršavanja na našem Odjelu logistike i održive mobilnosti u Koprivnici, gdje se održava nastava – dodao je.

Ako se pokaže dovoljno interesa, Sveučilište će razmotriti i dodatne mogućnosti prilagodbe nastave učenicima, poput održavanja dijela nastave u Jastrebarskom.

Aktivnosti Srednje škole i Grada pokazuju, ističu, iskorak u razvoju pametnih rješenja i usmjerenost prema budućnosti. Perspektiva je da upravo Jastrebarsko postane prvi logistički grad u Hrvatskoj, a ovo je prvi korak k tom cilju.

Ravnateljica Srednje škole Sonja Stipanović naglašava da je uložen izniman trud da bi ovaj program dobio potrebna odobrenja, a rješenje Ministarstva obrazovanja i znanosti potvrda je da je doista riječ o dobro osmišljenom i inovativnom konceptu koji će zasigurno biti primjer drugim sredinama. Ponosna je što su uspjeli pokrenuti novo zanimanje.

– Zahvaljujem svima koji su omogućili da program bude odobren, gradonačelniku na podršci, ali i Vjeranu Štublinu, vršitelju dužnosti pročelnika Upravnog odjela za Odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na pomoći – ističe.

U sljedeće četiri godine učenici će moći upisati program opće gimnazije i strukovne predmete iz područja ekonomije, strojarsko-obrtničkih zanimanja, kao i prometa i logistike, ukupno u pet razrednih odjeljenja. To je prvi put od 1991. godine da se uvodi  novo zanimanje prilagođeno vremenu i zahtjevima tržišta.

Dobar plan i vizija

– Grad Jastrebarsko uključio se u ovu inicijativu jer doista vjerujemo kako je moguće stvoriti bolje i kvalitetnije uvjete obrazovanja. Ponovno iz Jaske šaljemo poruku da nije nemoguće napraviti promjene kad postoji dobar plan i vizija. Učenike koji upišu ovaj smjer podržat ćemo besplatnim udžbenicima i dodatnom opremom, a uz sve mogućnosti koje su im na raspolaganju uvjeren sam da stvaramo uvjete za njihovo zaposlenje i ostanak u Jaski – zaključuje gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Veliku podršku programu dala je i tvrtka Kaufland koja će učenike podržati stipendijama kako bi ih potaknula na upis u obrazovni 
program koji će potaknuti daljnji gospodarski razvoj grada.