Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Spremna za početak nove školske godine

Jedna od najmodernijih škola u Hrvatskoj imat će igralište na vrhu zgrade

škola Pazdigrad
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u pratnji svojih suradnika i voditelja izgradnje Veljka Grbeše, obišao je gradilište OŠ 'Pazdigrad' te najavio da bi primopredaja zgrade trebala biti 15. lipnja

Kako su izvijestili iz gradske uprave neposredni povod obilasku na kojeg su pozvani i novinari su bili brojni upiti nadležnim gradskim službama o tijeku radova i mogućem njihovom kašnjenju te opremanju škole, a vezano uz činjenicu da se Grad Split nalazi u statusu privremenog financiranja te zahtjeve izvođača „Lavčevića“ za plaćanjem dodatnih, nepredviđenih radova.

- Po ovome što smo vidjeli primopredaja zgrade bi trebala biti 15. lipnja. Zgrada izgleda impresivno, ugrađeni materijali su vrhunske kvalitete. Što se tiče financijskih zahtjeva 'Lavčevića' za dodatnim plaćanjem mi trebamo zajedno sjesti i pokušati dogovoriti rješenje. Naše službe imaju primjedbe na njihove zahtjeve. Oni traže malo previše, mi pa da odustanu, a ako se ne uspijemo dogovoriti odluku će morati donijeti sud. Međutim, to ne bi trebalo uticati na školu, na završetak gradnje, njeno osnivanje, dolazak djece i nastavnog osoblja, tako da se nadamo da će u rujnu početi nastava - kazao je gradonačelnik Baldasar.

Škola se proteže na 6.900 m2 korisne neto površine, na čestici površine 11.600 m2, s 18 razreda i devet kabineta, te sportskom dvoranom od 2.000 m2.

Veliko predvorje škole završava atrijem, predviđenim za održavanje priredbi, koji će imati i odvojene prostorije režije. Što se tiče sportske dvorane, osim popriličnog terena, tu će biti i pokretne tribine s tristotinjak sjedećih mjesta, kao i popratne prostorije, svlačionice, kupaonice... Učenicima će biti na raspolaganju i atletska staza, igralište na vrhu zgrade, prostrana kuhinja, knjižnica, potom i veliki unutarnji vrt. Imat će i posebnu garderobu, uz, naravno, školske ormariće, piše Slobodna Dalmacija.

Kapacitet za 780 učenika u dvije smjene

Inače, što se tiče opremanja škole, Baldasar je rekao da ima dovoljno vremena nakon izglasavanja proračuna, jer je narudžba već pripremljena i sve se može realizirati tokom ljeta, ali da će to ovisiti od brzine konstituiranja novoizabrane vlasti. Ukupni iznos koji će se potrošiti za izgradnju i uređenje škole je cca 130 milijuna kuna. Od toga grad plaća 100 milijuna, a samo zemljište je koštalo 40 milijuna kuna, dok će opremanje koštati osam milijuna kuna, izvijestili su iz Grada. 

Foto: Grad Split

Škola ima kapacitet za 780 učenika u dvije smjene. - Već sada imamo prijavljenih 111 upisnika za prve razrede pri čemu je 50 posto roditelja izrazilo želju da se njihova djeca školuju u ovoj školi. Vjerujemo da će do 15. lipnja taj broj rasti tako da očekujemo 3 pa čak i 4 razredna odjela prvog razreda. Također, očekujemo da će od 600-tinjak učenika koji imaju prebivalište na području Žnjana trećina pa čak i polovina preći u ovu školu te će škola već od naredne školske godine raditi u kapacitetu jedne smjene sa cca 390 učenika. Što se tiče đaka koji pohađaju u drugim školama nastavu pedagoški standard je tu jasan i učenik s upisnog područja škole mora upisati tu školu, mada se može upisati i u drugu školu, ako postoje u tim školama slobodni kapaciteti. Standardom je utvrđen maksimum od 28 đaka u razredu i oni koji pređu taj broj će se morati upisati u ovu školu. S tim u vezi će Grad Split pripremiti prijedlog mreže škola o čemu odluku donosi Vlada, a u njemu će se definirati upisno područje ove škole koje će najvjerojatnije obuhvatiti područje Žnjana. U ovoj školi se planira i produženi boravak za prva tri razreda u što bi bio uključen po jedan odjel - rekao je voditelj Odsjeka za osnovno obrazovanje i znanost Vedran Mardešić te dodao da je škola građena po najsuvremenijim standardima građenja i opremanja i predstavlja iskorak u 21. stoljeće.