Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Zajednički plan za budućnost vinogradarstva i vinarstva

Jednoglasno izglasano osnivanje tvrtke Plešivičko vinogorje

Foto: Grad Jastrebarsko
- Zahvaljujući velikim i etabliranim vinarima zadržan je brand Plešivice i podignut na višu razinu, no moramo misliti o budućnosti malih proizvođača koji svi zajedno čine obitelj - istaknuo je inicijator projekta Željko Pavković

Gradski vijećnici jednoglasno su podržali inicijativu za spas tradicije uzgoja vinove loze u jaskanskom kraju i izglasali osnivanje tvrtke Plešivičko vinogorje d.o.o. Inicijator, poduzetnik Željko Pavković, predstavio je viziju očuvanja tradicije vinogradarstva 
i vinarstva na Plešivici, s posebnim naglaskom na povećanje površina nasadima loze i edukaciju mladih naraštaja koji su u velikom broju već prepoznali njegovu ideju.

Okolnosti koje su dovele do hitnog postupanja su prije svega loše poslovanje jedinog preostalog organiziranog udruženja vinogradara, Poljoprivredne zadruge Plešivica, osnovane 1979. godine, kojoj prijeti stečaj, što bi svakako ugrozilo brand Plešivice, ali i vrijednu imovinu Zadruge. Ona će na ovaj način, odlukom  njezine Skupštine biti prodana novom društvu, zajedno s pripadajućom opremom.

Objekt zadruge izgrađen je u periodu između 1984. i 1986. godine kao najljepši i najmoderniji objekt za prihvat i preradu grožđa 
i proizvodnju kvalitetnih vina u Plešivičko-okićkoj vinogradarskoj regiji. Vrijednost objekta i opreme, ali i bogato iskustvo proizvođača zasigurno će privući stanovnike da budu dio ovog projekta.

- Zahvaljujući velikim i etabliranim vinarima zadržan je brand Plešivice i podignut na višu razinu, no moramo misliti o budućnosti malih proizvođača koji svi zajedno čine obitelj - istaknuo je Pavković.

Projekt je podržao i gradonačelnik Zvonimir Novosel koji je prepoznao održiv model trgovačkog društva Plešivičko vinogorje d.o.o., koje će biti u vlasništvu lokalne zajednice i njoj služiti. Grad Jastrebarsko osigurao je iznos od 300.000 kuna kao udio u temeljnom kapitalu.

O važnosti projekta govori i jednoglasna odluka svih gradskih vijećnika, bez obzira na stranačku pripadnost. Jedinstven je to primjer suglasja politike, gospodarstva i lokalne zajednice kad je u pitanju očuvanje vrijednosti i tradicije, pa može potaknuti i druge sredine da na takav način pristupe rješavanju problema.