Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Nove fasade u Velikoj Gorici

Jeftiniji računi za grijanje već ove zime, a na kraju obnove ušteda 77 posto

Energetska obnova Velika Gorica
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Ovaj projekt energetske obnove više od 1000 stanova u Velikoj Gorici, kojem je ukupna vrijednost oko 61 milijun kuna, u 40 postotnom iznosu sufinanciraju suvlasnici zgrada dok je 60% iznosa osigurano iz EU fondova

Energetska obnova stambenih zgrada u Velikoj Gorici napreduje prema planu, istaknuo je na konferenciji za medije koju su organizirali Grad Velika Gorica i Gradsko stambeno gospodarstvo kako bi informirali građane o tijeku i provedbi projekta kao i ostvarenim rezultatima. Spomenutim projektom energetski će se obnoviti preko 1000 stanova na području grada što znači bolju kvalitetu života i niže račune za otprilike 3,5 tisuće građana, priopćili su iz Grada.

- Niži računi i vrednija nekretnina neki su od najznačajnijih benefita ovog projekta koji se ostvaruje samim stanarima Velike Gorice. Nastavljamo s već započetim radovima te s uzbuđenjem očekujemo finalne rezultate kroz skoro razdoblje – naglasio je direktor GSG-a Tomo Landeka.

Radovi na obnovi započeti su na šest višestambenih zgrada u Velikoj Gorici, a projektom je obuhvaćeno njih 16 koje bi trebale biti obnovljene u roku od 12-18 mjeseci. No mnogi građani već bi ove zime mogli osjetiti pojeftinjenje računa grijanja što je u konačnici i jedan od glavnih ciljeva ovog projekta i jedno od rješenja gorućeg problema skupog grijana u Velikoj Gorici.

- Ovo je poruka našim građanima da mislimo na njih i da osim onog što surađujemo s HEP Toplinarstvom gdje će se pokazati neki rezultati, radimo ono što je u našoj moći. Tako smo i preko GSG-a i energetike poduzeli najviše što smo mogli da njihovi računi za grijanje, njihova udobnost života u stanovima čaki i vrijednost tih stanova bude što bolja i što povoljnija – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić dodavši kako će se s trendom energetske obnove u Velikoj Gorici nastaviti i dalje.

U odnosu na druge gradove u Hrvatskoj, Velika Gorica je puno napravila po pitanju energetske obnove, istaknuto je na konferenciji, a iz Grada i GSG-a posebno su ponosni što je projektom obnove obuhvaćena iz stambena zgrada u Ulici Slavka Kolara od br. 19 do 27 koja je sa svojih 258 stanova i tri poslovna prostora i najveća zgrada u obnovi na razini cijele Hrvatske.

Potraga za financijama iz EU fondova

- Zahvaljujem se direktoru i njegovim suradnicima na izuzetno dobro obavljenom poslu, pripremi, aplikaciji, ugovorenim poslovima i samoj realizaciji koja je u tijeku i roku. Poruka našim sugrađanima je da uz svoj i naš GSG da i dalje radimo na višem standardu našega života u Velikoj Gorici-kazao je gradonačelnik.

Ovaj projekt energetske obnove zgrada u Velikoj Gorici kojem je ukupna vrijednost 60.852.270 kuna u 40 postotnom iznosu sufinanciraju suvlasnici zgrada dok je 60% iznosa osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020.” Direktor GSG-a Tomo Landeka na posljetku je naglasio kako će se apliciranje na natječaje za obnovu zgrada u našem gradu i dalje nastaviti kao i s potragom za financijama iz EU fondova.

- Imamo već dvadesetak odluka za obnovu novih zagrada koje će se već na idućem natječaju aplicirati, početkom iduće godine. Burno ćemo pratiti same natječaje, aplicirati na prekogranične suradnje i slično samo da ostvarimo benefite za naše građane koji su se pokazali jako dobri – kazao je Landeka.

Energetskom obnovom stambenih zgrada u Velikoj Gorici očekuju se uštede od oko 77%.