Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Jelovnike za osnovnoškolce u Osijeku složili su nutricionisti

Foto: Osijek
Sve naše škole imaju tehničke mogućnosti za provedbu kombiniranog obroka

Na području grada Osijeka 21 je osnovna škola i u svima njima provodi se projekt besplatne školske prehrane. To znači da je besplatni školski obrok, koji financira Vlada RH, danas stigao do svih 7300 osječkih osnovnoškolaca.

Svi spremni

– Sve naše škole imaju tehničke mogućnosti za provedbu kombiniranog obroka, kuhanog i mliječnog, i sve su provele postupak javne nabave sukladno zakonskim odredbama. Većina škola ima mogućnost i pripreme dijela obroka, dok preostale škole obroke pribavljaju od lokalnih partnera i dobavljača. Jelovnici su osmišljeni u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo prema važećim nutritivnim kvalitetama i normativima za djecu školskog uzrasta. Sve su osječke škole pronašle model za njihovu provedbu, tako da će svim učenicima grada Osijeka biti isporučena kombinacija kuhanih i mliječnih obroka – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

– Osječkim se školama nije bilo teško pripremiti za ovaj hvalevrijedan Vladin projekt jer su i do sada osječki učenici imali besplatan školski obrok koji su sufinancirali Grad Osijek i Osječko-baranjska županija – dodao je.

Grad Osijek, istaknuto je, posebnu pozornost usmjerava na besplatne tople obroke za osnovnoškolsku djecu. Važno je da škole ostanu dobri primjeri prakse kada se govori o nutritivnim obrocima. Stoga su jelovnici osmišljeni da učenicima daju energiju, dovoljno izvora proteina i ugljikohidrata, odnosno kreirani su na temelju optimalne hranjive vrijednosti za djecu. Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izradio je za osječke gradske škole četiri nova jelovnika s 20 različitih obroka. A u slučaju potrebe za posebnim obrocima kod pojedinih učenika škole će pratiti preporuke liječnika te ciljano individualno prilagoditi jelovnik.

Meksička mješavina, file...

Primjerice, jelovnik kakav je u OŠ “Mladost” u Osijeku u jednome tjednu sadrži jogurt s probiotikom i kukuruzne pahuljice (cornflakes) te bananu za ponedjeljak, dok je u utorak na stolu pileći file (bijelo meso bez kosti), integralna mini kiflica sa sjemenkama, meksička mješavina (povrće i kukuruz) te voda s kriškom limuna. Srijedom se jede kruh od punog zrna i džemom od šumskog voća (s komadićima voća) i mlijeko. Četvrtak uključuje kajganu, kruh od punog zrna, svježu mrkvu i čaj s medom. Petak je dan za školsku pizzu s umakom od rajčice, tikvicama, šunkom mozzarellom te čaj.