Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Grad Zaprešić organizirao radionice i predavanja

Jezero Zajarki od otpada čistili i ronioci iz nekoliko hrvatskih gradova

storyeditor/2024-04-29/ZapresicB.jpg
Foto: Zaprešić Gradonačelnik Željko Turk posebno je zahvalio svim volonterima koji su se pridružili akciji

U povodu Dana planeta Zemlje Grad Zaprešić organizirao je brojne radionice i predavanja za vrtićance i osnovnoškolce, a središnje je događanje bila ekološka akcija čišćenja jezera Zajarki i okolnog područja. Zaprešić se ovime pridružio i akciji "Od izvora do mora" u sklopu koje su volonterima osigurane majice, vreće i rukavice.

Ujedno se promovira i šira ekološka kampanja u kojoj Grad sudjeluje s općinama Bistra, Brdovec, Dubravica, Luka, Marija Gorica i Pušća pod sloganom "Ne budi loš, koristi koš". Gradonačelnik Željko Turk posebno je zahvalio svim volonterima koji su se pridružili akciji te zaprešićkim vatrogascima, lovcima i ribičima Športskog ribolovnog društva Šaran koji su za sve volontere pripremili hranu.

– Akcija čišćenja naš je doprinos očuvanju prirode i buđenju ekološke svijesti. Zaprešić je po brizi o okolišu i prikupljanju otpada grad koji se time može ponositi, a edukacijom djece gradimo bolju budućnost – rekao je gradonačelnik Turk. Sav prikupljeni otpad zbrinulo je komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o., a svaki doprinos ovoj akciji od neprocjenjive je važnosti za našu zajednicu i buduće generacije. Samo jezero čistili su ronioci, a Dario Duić, predsjednik Ronilačkog kluba AdiatiCro Zagreb istaknuo je kako zadatak ronioca nije samo čišćenje jezera već i da ukažu na važnost čistoće, osobito kopnenih voda.

– Tu bih istaknuo posebno osjetljiva jezera koja imaju svoj zatvoreni ekosistem te se otpad teže razgrađuje. Napominjem i da danas ima manje glomaznog otpada poput automobila, perilica ili namještaja, ali prijeti nam mikroplastika – rekao je Duić i dodao da su se čišćenju odazvali ronioci iz Zagreba, Požege, ali i Zaprešića. U akciji je prikupljeno pet tona i 740 kg smeća. 

storyeditor/2024-04-29/Jaska_A2.jpg Jastrebarsko ima najmoderniji sustav upravljanja najvažnijim resursom - vodom Jastrebarsko među gradovima koji su najviše uložili u kvalitetu života storyeditor/2024-04-25/Istra_OBZ.jpg Izaslanstvo Istarske županije posjetilo je nedavno Osječko-baranjsku županiju "Posebno nas veseli čuti da je i sport oblik privlačenja gostiju na destinaciju" Nekoliko dana nakon što je Skupština Međimurske županije prihvatila prijedlog te međimurskoj popevki darovala njezin dan u godini, u utorak 23. travnja predstavljena je "Antologija međimurske popijevke" Bibliotheca Murodravana Tiskana "Antologija međimurske popijevke"