Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Grad je odabrao idejno rješenje za uređenje

Još jedna atrakcija – odmorište s vidikovcem Smričnjak

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pristup i korištenje vidikovca bit će dostupno tijekom cijele godine i u svakom godišnjem dobu

Grad Šibenik odabrao je idejno rješenje projekta “Rekonstrukcija odmorišta s vidikovcem na Smričnjaku u Šibeniku” koje je izradio arhitektonski tim NFO iz Zagreba. Navedeno rješenje izabrano je u sklopu postupka koje je Grad Šibenik proveo u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu te Javnom ustanovom “Priroda” Šibensko-kninske županije, a s ciljem valorizacije i uređenja prostora Smričnjak.

zamjena nekretnina s Gradom Novska Poštanski ured preseljen u Ulicu kralja Tomislava 4, stigla i poslovnica banke

Arhitektonska rješenja

Kako bi dobio što kvalitetnije ideje za uređenje lokacije, Grad Šibenik pokrenuo je izradu idejnog rješenja te su prijedlozi, posredstvom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, zatraženi od tri autorska tima: NFO, Arhitektonskog biroa Turato i tima MVA / Mikelić Vreš. Arhitekti su svoja rješenja i viziju rekonstrukcije odmorišta Smričnjak prezentirali na Veleučilištu u Šibeniku, izvijestili su iz šibenske gradske uprave.

– Prije dvije godine Grad Šibenik je u suradnji s braniteljskim udrugama proširio pristupni put odmorištu Smričnjak nakon čega je ova lokacija postala sve atraktivnija građanima Šibenika kao obiteljsko izletište. Želja nam je dodatno valorizirati ovaj prostor, iskoristiti napuštene bunkere kako bi njihov sadržaj postao interesantan posjetiteljima, urediti parkiralište, opremiti ga urbanom opremom za odmor i druženje te iskoristiti vidikovac s kojeg se pruža pogled na šibenski kanal i čitavi grad. Zbog svega toga obratili smo se Arhitektonskom fakultetu koji je potom angažirao tri vrhunska nagrađivana tima u Republici Hrvatskoj, a koji su ponudili svoj koncept uređenja Smričnjaka.

Za Šibenčane i turiste

Sva tri rada su zaista sjajna – rekao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, na čiju je inicijativu pokrenuto uređenje Smričnjaka.

“Moja Novalja na otoku Pagu” Reportaža o Novalji prikazivat će se u Njemačkoj, ali i na Amazon Primeu

Konzultantska mišljenja u donošenju odluke najboljeg rada zatražena su od stručnjaka s Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, prof.dr.sc. Tihomira Jukića, voditelja Kabineta za urbanizam, prof.dr.sc. Feđe Vukića, voditelja Studija dizajna i dr.sc. Alana Kostrenčića s Katedre za projektiranje, a u izboru su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić te pročelnica za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko-kninske županije Sanja Slavica Matešić.

Pristup i korištenje vidikovca bit će dostupno tijekom cijele godine i u svakom godišnjem dobu. Do njega će se dolaziti pješice od parkirališta za 50-tak automobila. Od ostalih sadržaja očekuje se aktiviranje prostora dvaju bunkera. Jedan za izložbeno-informacijske programe kojima bi se prezentirala povijest Šibenika kao i uloga bunkera u obrani grada, a drugi za umjetničke instalacije mladih šibenskih umjetnika. Tu su i otvoreni prostori za razne aktivnosti, amfiteatar za odmor i razna događanja kao i sanitarni čvor te parkiralište za bicikle. Cijela kompozicija odmorišta temelji se na odnosu netaknutog prirodnog kamenog pejzaža s mediteranskim biljem prema artificijelnim istaknutim vidikovcima koji su obgrlili vrh Smričnjaka s tri strane, izvijestili su iz Grada.

LOKALNI IZBORI Vinko Kasana osvojio 71 posto glasova

– Ovim projektom Šibenik će, uz obnovljene tvrđave i šetnicu uz more, dobiti još jedno prepoznatljivo atraktivno odredište za turiste te za ugodan boravak, druženje i odmor građana koji žele uživati u pogledu na svoj grad – rekao je gradonačelnik Željko Burić.