Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
usvajanje pravilnih prehrambenih navika

Još jedna Školica zdrave prehrane: kroz igru djeca sama slažu dnevne jelovnike

Školica zdrave prehrane
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Program uključuje edukaciju za učenike 5. razreda u sve 23 riječke škole

U riječkim osnovnim školama započinje novi ciklus Školice zdrave prehrane. Grad Rijeka ovaj program provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, a započeo je protekle školske godine putem uvođenja zdravih obroka i edukacije o zdravoj prehrani, a s ciljem usvajanje pravilnih prehrambenih navika i očuvanja zdravlja djece.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na predstavljanju projekta istaknuo je kako je Grad Rijeka program zdrave prehrane u osnovnim školama uveo po uzoru na vrtićki program, koji se u Rijeci uspješno provodi već više od 30 godina.

"Na taj način djeca su od najmlađih dana upoznata s konceptom zdrave prehrane, iako je program u vrtićima puno lakše provesti nego u osnovnim školama, budući da osnovnoškolska marenda nije obavezna, već roditelji i učenici mogu izabrati hoće li jesti u školama", kazao je Obersnel.

Program 'Školice zdrave prehrane' uključuje nekoliko aktivnosti, no najvažnija je ipak uvođenje zdravih obroka kroz organiziranu školsku prehranu, odnosno marende te prehranu za djecu koja polaze produženi boravak i cjelodnevnu nastavu. Tipske je jelovnike osmislio Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, koji provodi i ostali dio sveobuhvatnog programa, priopćili su iz gradske uprave.

Program uključuje edukaciju za učenike 5. razreda u sve 23 riječke škole. Naime, s obzirom na to da podaci pokazuju kako jedno od troje 11-godišnjaka ima ili prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo upravo je ta dobna skupina odabrana za sudjelovanje u ovom dijelu programa.

U protekloj školskoj godini edukacija je provedena kroz dva dolaska stručnjaka u škole. Najprije su učenici ispunili anketne upitnike, odgovarajući na pitanja o zdravstvenom ponašanju, svojim prehrambenim navikama te znanju o prehrani. Potom su učenici upoznati s osnovnim principima pravilne prehrane, izvorima, značajem i funkcijom namirnica za pravilan rast i razvoj, kao i s poremećajima koji nastaju kao posljedica nepravilne prehrane.

Edukacija uključuje i radionice pod naslovom Školica – igram se i učim što jedem da zdravo rastem na kojima djeca kroz igru sama slažu dnevne jelovnike za doručak, ručak i večeru. Upoznaju se sa sastavom jela i namirnica, njihovom ulogom u organizmu i utjecaju na zdravlje. Pri tome se edukativnim pristupom usmjeravanju ka pravilnom odabiru jela i namirnica. Djeca uče i o kupovini namirnica, sastavu industrijski proizvedene hrane te kakav utjecaj ima na njihovo zdravlje. Radionice završavaju kvizom znanja koji otkriva koliko su djeca naučila.

Kako su istaknule dr. Sandra Pavičić Žeželj i Gordana Kendel Ivanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo provođenje programa u protekloj godini pokazalo je kako su učenici nakon provedene edukacije značajno povećali znanje o zdravoj prehrani. Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se oni učenici koji više znaju o zdravoj prehrani više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jednu doručak prije odlaska u školu, jednom riječju – žive zdravo.