Izbornik
Naslovnica Gradovi
Posjetitelji uživaju u šetnji 3,2 km dugom stazom

Kamačnik poziva na druženjeu prirodi i Super dane vani

storyeditor/2024-05-17/Kamacnik-Vrbovsko-ljeto-Mario_Jurina__16_.jpg
1/6
Foto: MARIO JURINA Izletište Kamačnik ima stazu s vidikovcem dugu 3,2 kilometra koja vijuga uz rječicu i prekrasnu prirodu
Super dani vani manifestacija je koja od 30. svibnja do 2. lipnja poziva sve na uživanje u brojnim događanjima; poput natjecanja u spravljanju lovačkog kotlića, uspona na Bijelu kosu ili natjecanja djece u pjevanju i plesu

Ako želite provesti dan u Gorskom kotaru, iz Grada Vrbovskog poručuju da je izletište Kamačnik idealna destinacija za posjet tijekom čitave godine, posebno u proljeće. Pješačka staza duga 3,2 kilometra romantično vijuga do izvora, dok drveni mostići ispod kojih protječe rječica daju priliku da zastanete i osluškujete šumove prirode. Dodamo li toj divoti cjelodnevni sadržaj manifestacije Super dani vani, na koju vas domaćini Grad Vrbovsko i restoran Kamačnik pozivaju od 30. svibnja do 2. lipnja ove godine, zaista nema razloga da ne prihvatite ovaj poziv, stavite ruksake na leđa i odaberete sudjelovanje u programu baš po svojoj mjeri!

Šetnja prirodom

– Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Dakle, stanujete li u Zagrebu ili Rijeci samo sat vremena dijeli vas od izletišta Kamačnik. Staza počinje kod restorana u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima na terasi iznad samoga slapa ili u dubokom hladu pod stoljetnim krošnjama. Od specijaliteta svakako valja istaknuti nadaleko poznate štrudle od borovnica i šumskog voća, odličan roštilj, pastrvu za žara, divljač, a razveselit će vas i uvijek nasmijano osoblje restorana – poručuju iz Grada Vrbovskog. Kada zakoračite na stazu, dobro je znati da je ona prikladna za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije. Šetnja Kamačnikom ima i niz iznenađenja; za početak, svoj polazak možete obznaniti udarcem o gong koji je dio "Panove staze" na kojoj se nalaze još četiri glazbena instrumenta. Na putu će vas dočekati nestvarne boje i prekrasni prizori te edukativni botanički panoi sa proširenom stvarnošću.

Mališani se mogu natjecati u pjesmi i plesu pred brojnom publikom i osvojiti nagrade
Foto: Vrbovsko Mališani se mogu natjecati u pjesmi i plesu pred brojnom publikom i osvojiti nagrade

Unatoč tome što je kratak, planinski potok Kamačnik dovoljno je moćan da je u masivu Velike Kapele usjekao svoj kanjon. Staza završava na izvoru koji izgleda kao jezerce plavozelene boje. Ovo je tipičan kraški izvor, u kojem voda izlazi iz potopljenog špiljskog kanala. Ukoliko niste znali Kamačnik se ubraja u 5 najdubljih izvora u Hrvatskoj. Ronioci su do sada istražili njegovih 118 metara dubine, a planira se i nastavak istraživanja. Neposredno prije samog izvora čeka vas nova atrakcija – promatračnica i vidikovac s koje će vas pogled nakon šetnje od 3,2 kilometra dodatno opustiti.

Grad Vrbovsko sve zainteresirane goste poziva da planiraju dolazak i na manifestaciju Super dane vani i na vrijeme se prijave, s obzirom na bogati program događanja. Već prvoga dana, 30. svibnja na sam Dan državnosti i blagdan Tijelova, održat će se tradicionalno kulinarsko druženje i natjecanje u spravljanju lovačkog kotlića. Gorski je kotar poznat po tradiciji lova i jelima od divljači, a među glavne specijalitete od divljači definitivno se ubraja lovački gulaš u kotliću. Ako imate neki tajni obiteljski recept, okupite ekipu i dokažite na natjecanju 30. svibnja da je vaš lovački kotlić najukusniji! Namirnice su osigurane, treba ponijeti samo pribor te kotlić s tronošcem. Jelo koje ekipe pripreme probat će stručna komisija na čelu s Tomislavom Špičekom. Ekipe se mogu prijaviti putem obrasca dostupnog na web stranici: www.visitvrbovsko.hr, www.vrbovsko.hr ili na broj telefona 051875115 gdje se može pronaći više informacija o natjecanju u spravljanju lovačkog kotlića te uplati kotizacije.

Natjecanje za djecu

Djeca koja vole pjevati i plesati svoje talente mogu pokazati u subotu 1. lipnja na pravoj pozornici pred brojnom publikom prijave li se na natjecanje u pjevanju i plesu 'Zeleni mikrofon&Kamačnik dance' za djecu od 5 do 16 godina. Pobjednici u kategorijama osvajaju i vrijedne novčane nagrade. Svim sudionicima natjecanja bit će osiguran besplatan obrok i diplome za sudjelovanje. Kotizacija se za ovo natjecanje ne plaća. Istoga dana ljubitelji planinarenja i osvajanja vrhova mogu se priključite u usponu na Bijelu kosu (1289 m). Početak pohoda je u 9 sati registracijom sudionika i pićem dobrodošlice u izletištu Kamačnik. Staza započinje ulaskom u kanjon Kamačnik i duga je oko 11 kilometara za što je potrebno 7 sati hoda. S vrha se pružaju vidici na sjever i sjeverozapad, a posebno je lijep vidik na Grad Vrbovsko. Kao i svako planinarenje, i ovo će biti nagrađeno ručkom i druženjem. Organizator pohoda je PD "Rudač" Moravice, a zainteresirani se mogu prijaviti Gordani Vučinić na broj 091 5475 852.

storyeditor/2024-05-10/sestrinstvo16.jpg Deficitarno zanimanje u Hrvatskoj i u županiji Odjeljenje medicinskih sestara i tehničara opet u našičkoj školi Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača dobila je završno rješenje za početak izvođenja programa farmaceutski tehničar u školskoj godini 2024./2025. Završno rješenje Smjer farmaceutski tehničar u Pitomači storyeditor/2024-05-09/planiranje.jpg Konferencija u Dubrovniku Prostorno planiranje morskog područja RH