Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Visoke kazne za vlasnike

Kampanja i ove godine: Ne napuštajte svoje kućne ljubimce, budite odgovorni

pas
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
Prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinje je oblik zlostavljanja životinje i kažnjivo je novčanom kaznom većom od 10.000 kuna

Udruga ’’Prijatelji životinja’’ i ove godine nastavlja tradicionalnu kampanju ’’Obitelj na more, a pas na ulicu?’’, s ciljem osvješćivanja javnosti o sve većem problemu napuštanja životinja u ljetnim mjesecima, a u ovogodišnjoj kampanji pod sloganom "Tvoj izbor, tvoja odgovornost" podršku je dao i Grad Jastrebarsko.

"Svakoga ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, povećava se broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji ne samo što pokazuju bezosjećajnost i neodgovornost, već krše i zakon. Naime, prema Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinje je oblik zlostavljanja životinje i kažnjivo je novčanom kaznom većom od 10.000 kuna’", stoji u dopisu organizatora kampanje. 

Također, mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj, za što je propisana kazna od 6 tisuća kuna, a između ostalog skrbnici su dužni svog ljubimca cijepiti, držati na povodcu te i počistiti izmet s javne površine. 

Grad Jastrebarsko tako se i ove godine uključio se u kampanju s ciljem podrške te ovim putem poziva građane da svoje kućne ljubimce ne napuštaju, već da ih povedu sa sobom na odmor ili da im osiguraju privremeni smještaj. Stoga, budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne, odvedite svog psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju, te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život.