Izbornik
Naslovnica Gradovi
Domaća proizvodnja

Karlovački agregat za novu energanu u Đakovu

Utovar turbine
Foto: Snježana Bičak
Tvornica turbina ovih je dana isporučila i specijalni hidroforni modul i pumpe za brod koji se gradi u brodogradilištu Uljanik Pul

Više od godine trajalo je projektiranje i proizvodnja parnoturbinskog agregata električne snage 3,6 MW i toplinske snage oko 10 MW koji je proizveden za novu energanu u Đakovu, a koju gradi tvornica Đuro Đaković – Termoelektranska postrojenja iz Slavonskog Broda. Agregat je u cijelosti produkt rada inženjera i djelatnika Tvornice turbina Karlovac koji su čitav agregat konstruirali i proizveli u novom pogonu tvornice u karlovačkoj poslovnoj zoni Logorište.

– Smatram ovo uspjehom ne samo karlovačke tvornice već i hrvatske proizvodnje. TTK, kao sljednik nekadašnje Jugoturbine, ponovno je pokrenuo proizvodnju parnih turbina koja je prekinuta prije 25 godina, što je za posljedicu imalo nazadovanje ne samo karlovačkog nego i hrvatskog gospodarstva. U zadnje tri godine isporučili smo još dva parnoturbinska agregata za slične energane u Glini i Staroj Gradiški koji su se u pogledu pouzdanosti i kvalitete pokazali kao najuspješniji i najkvalitetniji od svih instaliranih u Hrvatskoj. Kupnjom domaće, hrvatske opreme, kupci su dali podršku domaćim proizvođačima i hrvatskoj strojogradnji, a uspjeh je tim veći jer je narudžba dobivena u oštroj međunarodnoj konkurenciji. Naime, vani, posebno u Njemačkoj, za ovakve energane, ali i u ostalim segmentima gospodarstva, dijelovi se nabavljaju od domaćih proizvođača, tek ako oni nemaju svoje proizvođače, onda uvoze. Ako država daje poticaje za energiju dobivenu u pogonima na biomasu, smatramo da bi i oprema trebala biti hrvatska – kaže Ivan Mikšić, direktor TTK Karlovac.

Domaći proizvođači posebno bi trebali imati prednost kod HEP-a, s obzirom na to da je upravo HEP dvije turbine kupio od proizvođača iz Brazila, a ne od domaće tvrtke. Tvornica turbina, u kojoj je zaposleno 150 radnika raznih struka, ovih je dana isporučila još jednu veliku narudžbu; specijalni hidroforni modul i pumpe za brod koji se gradi u brodogradilištu Uljanik Pula za nizozemskog naručitelja.