Izbornik
Naslovnica Gradovi
Proslava 438. rođendan

Karlovčani spremni za valcer kojeg će plesati 438 plesnih parova

Svečana sjednica povodom dana Grada Karlovca
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji zna točan datum svoj nastanka; 13. srpnja 1579. godine započela je gradnja bedema, odnosno idealnog renesansnog grada sa šest krakova u dolini između Kupe i Korane kako bi bio utvrda koja će braniti ostatak Hrvatske, ali i Europu od Turaka

Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora, i Srećko Šestan, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom, primili su Nagrade grada na svečanoj sjednici povodom 438. rođendana Grada Karlovca. Plakete grada ove su godine tom prigodom uručene Davoru Jurčeviću, donedavnom ravnatelju Studentskog centra Karlovac, Blažici Škrinjar koja je godinama pomagala braniteljima s PTPS-om, zatim umirovljenom liječniku Borivoju Vitasu, msgr. Antun Sente ml. prvom čovjeku Nacionalnog svetišta Sv. Josipa, Folklornom ansamblu Matija Gubec, zatim Zlatku Petriću čiji je restoran godinama među najboljih stotinu restorana u Hrvatskoj, Ratku Pogačiću, skladatelju, profesoru, voditelju Cicibana, te Emilu Črne, zamjeniku predsjednik Karlovačke počasne garde.

- Zbog vas, vašeg zalaganja, rada, truda, Karlovac je svakako bolje mjesto za život. Vaša profesionalna, amaterska, ljudska briga za Karlovac čini ga ovakvim kakav je. Ono što mi kao političari moramo odraditi je stvarati uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, to ima prednost pred svime. Želimo urediti poslovnu zonu Gornje Mekušje kako bi omogućili dolazak poduzetnicima, projekt geotermalnih izvora postaviti na temelje za buduće projekte, urediti Zvijezdu za budućnost, urediti kino Edison i svakako dati sve od sebe, i to uz pomoć naše pristojne i pozitivne drskosti, kako bismo s državom uredili sustav obrane od poplava za naš Karlovac - kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik na svečanoj sjednici u povodu rođendana Karlovca.

Naime, Karlovac je jedan od rijetkih gradova koji zna točan datum svoj nastanka; 13. srpnja 1579. godine započela je gradnja bedema, odnosno idealnog renesansnog grada sa šest krakova u dolini između Kupe i Korane kako bi bio utvrda koja će braniti ostatak Hrvatske, ali i Europu od Turaka.

Ove je godine rođendanska proslava trajala čak 19 dana u kojoj je bilo preko stotinu raznih događanja; od brojnih festivala, nastupa folkloraša, plesača, gostovanja predstava, između ostalog i mjuzikla 'Jalta, Jalta' i 'Raskružje', preko niza sportskih događanja, radionica, plesa, kvizova, koncerata, uličnih performera. Sve će kulminirati danas navečer kada je rođendanski bal na najstarijem karlovačkom Trgu bana Josipa Jelačića i plesat će čak 438 plesnih parova. Zabava će se nastaviti nastupom benda Prljavo kazalište.