Izbornik
Naslovnica Gradovi 305 pregleda
Od 2018. godine

Karlovčanima manji prirez, godišnja ušteda bit će 120 kuna

Karlovac, panorama
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Počinje i naplata poreza na nekretnine, a ukida se komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor

Karlovčani će od iduće godine ponovno imati nešto veći iznos koji će im ostajati od plaće u novčanicima i to zato što će plaćati za dva posto manji prirez. Grad Karlovac, naime, prirez će s prvim danom 2018. vratiti na iznos od 12 posto, koji je 2015. uvećan na 14 posto i to zbog toga što je država smanjila izdvajanja za lokalnu samoupravu. Stoga će netko tko mjesečno plaća 500 kuna poreza na plaću i 70 kuna prireza od iduće godine plaćati 60 kuna prireza i tako na godišnjoj razini uštedjeti 120 kuna.

- U zadnje tri i pol godine proračun Karlovca je zbog većeg prireza 'zaradio' 11 milijuna kuna. To je, primjerice, cijena jednog vrtića. Dakle, taj će novac sada ostati kod građana što je važno jer tako dajemo svoj doprinos u tome da građani, radi većih plaća ostaju u Karlovcu i Hrvatskoj. Grad će taj iznos nadoknaditi na način da ćemo za projekte tražiti izvore financiranja van grada, te racionalnijim poslovanjem – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

S početkom iduće godine Karlovčane, kao i ostale građane Hrvatske, čeka plaćanje poreza na nekretnine koji se obračunava po kvadratnom metru stambenog prostora, dok se ukida plaćanje komunalne naknade, spomeničke rente i porez na kuće za odmor. Taj će porez naplaćivati Grad, a ne Inkasator kao do sada i to kvartalno, a ne svakog mjeseca kao što se sada naplaćuje komunalna naknada.

Stoga bi građanima koji žive u kućama i stanovima, ako se podaci nisu mijenjali, taj porez trebao biti na razini komunalne naknade.

-Građani će u kolovozu na svoje adrese dobiti upitnike koje će morati popuniti i vratiti na adresu Grada Karlovca. Iako imamo osnovne podatke, u upitniku tražimo aktualne podatke o kvadraturi, te o starosti i stanju objekta, što su dva nova parametra za određivanje iznosa poreza. Naime, porez će biti manji za kuće izgrađene prije 1971. godine, a veći za kuće izgrađene nakon 1987. godine, te za one koje su u lošem stanju, gdje se ne može živjeti. S druge strane, porez će biti veći, primjerice, za luksuzne kuće s bazenima – pojasnila je Lidija Malović, pročelnica za financije u Gradu.

Izuzeti crkveni objekti

Tako će, primjerice, vlasnik kuće od 100 kvadrata u 2. zoni, nastaloj između 1971 i 1987. godine plaćati isti iznos od 58 kuna mjesečno, obračunat kvartalno. Cijena će rasti ili padati obzirom na to da je li objekt nastao prije 1971. ili nakon 1987. godine.

Vlasnik stana od 60 kvadrata, primjerice, plaćat će kao i do sada 33,60 kuna mjesečno, odnosno 403,20 kuna godišnje. Porez može biti 20 posto manji, ako je stan u zgradi nastaloj prije 1941.godine, ili 10 posto manji ako je zgrada od prije 1971. godine ili 20 posto veći ukoliko je stan u zgradi izgrađenoj nakon 2005. godine. Starost objekta gledat će se kroz pet kategorija.

Ovaj će porez morati plaćati svi koji imaju nekretnine u Hrvatskoj i to na stanove, kuće garaže. Porez će plaćati i Grad i Županija na svoje nekretnine u najmu, ali i Crkva. Izuzeti su samo crkveni objekti gdje se održavaju misni obredi.

Porez na nekretnine morat će plaćati svi koji imaju nekretnine u Hrvatskoj i to na stanove, kuće garaže, kuće za odmor. Građani koji do sada nisu plaćali komunalnu naknadu jer su živjeti vani, a u Karlovac dolazili povremeno, od sada će morati plaćati porez na nekretnine. No, taj će porez plaćati i Grad i Županija, državne ustanove na svoje nekretnine koje imaju u najmu, ali i Crkva, primjerice na župne dvore. Izuzeti su samo crkveni objekti gdje se održavaju misni obredi.

Država će, pa tako i Grad Karlovac, vjerovati vlasnicima nekretnina o podacima koje će navesti u upitnike, ali i upozoravaju da se svi podaci mogu provjeravati, obzirom da postoje i satelitske snimke objekata.

- Građani će dobiti porezna rješenja na svoje adrese iduće godine, iznose će plaćati kvartalno, a rješenja se neće moći mijenjati tijekom godine. Grad Karlovac na osnovi poreza na nekretnine ipak očekuje nešto veći proračunski prihod od dosadašnjeg – dodala je pročelnica Malović.