Izbornik
Naslovnica Gradovi
Grad Lipik donio je nove poticajne mjere za poduzetnike i mlade obitelji

Kasana: Želimo zadržati mlade, a oni će ostati samo ako imaju dobar posao

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Mlade obitelji za adaptaciju stambenog objekta mogu dobiti maksimalno 10.000 kuna potpore, u postotku koji ovisi o broju članova obitelji

Grad Lipik donio je nove poticajne mjere vezane za poduzetnike, stambeno zbrinjavanje mladih obitelji i poduzetničku zonu.Gradski vijećnici usvojili su program mjera za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2021. do 2025. godine, kao i izmjene i dopune programa socijalnih mjera, koje se odnose na pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Lipika. Usvojene su i odluke o izmjeni i dopuni odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora kako bi se pripomoglo poduzetnicima u pandemiji, a također odluka o raspolaganju građevinskim zemljištem u pandemiji.

OPĆINA ČEPIN Projekt za mlade – novim znanjem do novih ciljeva

Povezane mjere

Gradonačelnik Vinko Kasana kazao je da se razgovaralo s poduzetnicima i mladim obiteljima te su shodno tome prilagođeni i ovi izuzetno kvalitetni programi koji su itekako prepoznati. To je vidljivo i iz činjenice da je u posljednje dvije godine ukupan iznos potpore za 21 mladu obitelj iznosio 619.870 kuna. Također, u protekle tri godine Grad je poduzetnicima sa svog područja dodijelio ukupno 354.102 kune, čime su financijski poduprli 22 poduzetnika. Lani je potporu u iznosu od 104.523 kune primilo sedam poduzetnika, godinu dana ranije mjerama je bilo obuhvaćeno pet poduzetnika sa 77.587 kuna, dok je 2018. godine potporu primilo 10 poduzetnika u iznosu od 171.991 kunu.

– To je nastavak mjera koje mi imamo već nekoliko godina. Cilj je ostanak mladih obitelji koje već žive na našem području, ali i doseljavanje mladih iz drugih krajeva. A naravno da će one ostati ili doseliti se samo onda ako imaju dobar i kvalitetan posao. Samim time te dvije mjere su itekako povezane. Ulažemo u poduzetništvo i otvaranje novih radnih mjesta kako bismo omogućili mladima da ostanu, zaposle se i osnuju obitelji na području Lipika – kaže gradonačelnik Kasana.

Novac se može iskoristiti za izgradnju Poduzetničkim zonama i inkubatorima 3,5 milijuna kuna županijske potpore

Prema riječima pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Grada Lipika Veronike Prhal, usvojen je cijeli set mjera s ciljem poboljšanja životnog standarda građana i uvjeta poslovanja poduzetnika. Jedna od njih je i dodatna demografska mjera pomoći mladim obiteljima pri adaptaciji njihova stambenog objekta. Maksimalan iznos potpore je 10 tisuća kuna, u postotku koji ovisi o broju članova obitelji.

– Što se tiče poduzetnika, donesen je novi set mjera za razdoblje od 2021. do 2025. godine kojima želimo potaknuti razvoj određenih djelatnosti na području grada, kao što su ITG djelatnosti, umjetnički i tradicijski obrti. Neke mjere su poboljšane u smislu da su osigurana veća financijska sredstva po pojedinom zahtjevu – pojasnila je Prhal.

Jednogodišnje naknade

Najveća novost je što su za korištenje zemljišta u poduzetničkoj zoni u Lipiku donesena neka nova pravila koja će poduzetnicima dodatno olakšati gradnju poslovnih objekata. Prema odluci o raspolaganju građevinskim zemljištem u Poduzetničkoj zoni 2, početni iznos jednogodišnje naknade za osnovano pravo građenja je 0,50 kuna po četvornom metru, odnosno 5 kuna po četvornom metru nakon isteka roka od 36 mjeseci. Poticajnim mjerama predviđeno je stopostotno umanjenje cijene građevinskog zemljišta ako je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 24 mjeseca od sklapanja te ako je otvoreno 20 ili više radnih mjesta.